Шамфъстъкът е вкусен и богат на протеини, фибри и витамини. Има редица причини да консумирате тези вкусни ядки всеки ден. Шамфъстъкът може да се похапва като вкусно мезе за бира, но той също така е и главен участник в приготвянето на редица десерти, баклави, екзотични ястия от Китайската кухня и др.
Само една чаша шамфъстък съдържа повече от 10% от дневната стойност за диетични фибри, витамин B-6, тиамин, фосфор и мед. Малко известен факт е, че можете да получите повече диетични фибри от порция шам-фъстъци, отколкото 1/2 чаша броколи или спанак.
Освен това ядките шамфъстък са особено богати на фитостероли, които са пряко свързани с понижаването на нивата на холестерола и могат да предложат защита от определени видове рак.
Затова не е чудно, че все повече хора се питат как се пече шамфъстък.
Ето и как се пече шамфъстък:
В домашни условия шамфъстъкът се пече предварително обелен. 2 чаши обелени шамфъстък се слагат в тава, покрита с хартия за печене. Те се пекат в предварително загрята на 180 градуса фурна за не повече от 6-8 минути.
Когато са готови, се вадят и веднага се прехвърлят в чиния.
Те ще станат много ароматни, когато са готови.Извадете от фурната и незабавно ги прехвърлете в чиния.
Ако искате да обелите фъстъците, ги поставете върху чиста кърпа и ги разтрийте. Това е най-лесно да направите това, когато фъстъците са още топли.
Оставете фъстъците да се охладят и след това можете да ги съхранявате.
Коментари