Еспадрираният ориз представлява оризови зърна, обработени чрез екструдиране. Оризът се загрява до определена температура и сякаш експлодира отвътре. Такъв ориз може да бъде оформян (по време на обработката се получава пастообразна маса, която се нарязва на ивици) и под формата на зърна, увеличени по обем.
Смята се, че индийците са първите, които са приготвили еспадриран ориз. Той се загрявал в голям котел с кварцов пясък. В Европа този ориз често се нарича "индийски пуканки".
Традиционните методи за набухване или пукане на ориз включват пържене в олио или сол.
Търговският еспадриран ориз обикновено се прави чрез нагряване на оризови зърна под високо налягане в присъствието на пара (екструдиране), въпреки че методът на производство варира значително.
Еспадрираният ориз е балансирана храна, съдържа достатъчно количество протеини и растителни фибри, както и калций, желязо, цинк. Лецитинът, който е част от Еспадрирания ориз, има добър ефект върху човешкия мозък. В някои случаи е възможна индивидуална непоносимост към него, макар да не е типичен алерген.
На вид еспадрираният ориз представлява бели големи зърна с мека черупка, кухи отвътре. Без добавки той има неутрален вкус. Той се добавя към шоколад, десертни блокчета, диетичен хляб. В последно време от него се приготвя диетичен юипс и филийки за мазане.
С него се украсяват десерти, плодови салати и коктейли. Такъв ориз се приготвя не само сладък, но и пикантен, например с люти чушки и куркума.
В натурален вид еспадрираният ориз може да се добавя към домашни храни за кучета и котки.
Еспадрираният ориз се препоръчва да се съхранява на сухо и хладно място за около година.
Вижте още как се правят оризовки.
Коментари