Забързаното темпо на живота не ни дава време да се отдадем на любимите си удоволствия, а също така и да обърнем внимание на храненето. Все по-често посягаме към полуфабрикати, за да спестим време от готвене.
Съществуват много рецепти за бърза вечеря, които не отнемат много време, а резултатът изненадва приятно. С малко фантазия и желание ще се радвате на вкусна вечеря седем дни в седмицата.
Едно от най-лесните ястия е домашният дюнер, който се приготвя бързо и лесно, когато искате да се насладите на този вид храна. Нарежете на ситно зеле, настържете моркови и краставици, нарежете на ситно сварено пилешко месо или шунка.
Добавете майонеза и кетчуп, както и сол на вкус. Загърнете цялата тази вкусотия в арабско хлебче, стоплете една-две минути в микровълновата и дюнерът ви е готов.
Специалитетът за вечеря в гювечета става малко по-бавно, но резултатът е невероятен. Сваряват се картофи, обелват се и се нарязват на ситно.
Дъното на гювечетата се намазва с майонеза, отгоре се нареждат картофите, поръсват се с подправки, добавят се мариновани гъби или нарязани зеленчуци по избор и се залива с майонеза.
По желание в гювечето може да добавите малко доматено пюре, сирене или парче кашкавал. Ако добавите и някакъв вид опушено месо, цялото ястие ще придобие приятен опушен аромат. Гювечетата се пекат половин час на фурна.
Друг вариант за бърза вечеря е месо по френски. То е много вкусно и става бързо. Необходими са ви половин килограм картофи, които се сваряват, обелват се и се нарязват на тънки кръгчета.
Месото – около 300 грама пилешко или свинско – се нарязва на малки кубчета, смесва се с майонеза и подправки по вкус. Месото се слага в тава, намазана с мазнина.
Отгоре се нареждат картофените резенчета. Тя се залива с майонеза. Поръсва се с настърган кашкавал и отгоре се напръсква с малко майонеза, за да не изгори кашкавалът.
Друг вариант на месото по френски е по-лесен за приготвяне. 400 грама пилешко или свинско месо се нарязва на тънки дребни ивици. Смесва се с майонеза и подправки, слага се в тава с мазнина и се пече на среден огън.
За да остане месото сочно, постоянно трябва да се разбърква и от време на време да се полива с вряла вода. Горещото месо се поръсва със зелени подправки преди сервиране.
Коментари