След коледните и новогодишни празници остава толкова много храна, която не знаем каква да правим. Едва ли ще ни бъде вкусно всеки ден да ядем едно и също.
Затова бъдете умни и прагматични и си помислиете какво ново и апетитно може да спретнете в остатъците от коледната пуйка.
Навярно хич няма да откажете една зимна салата с месо, запеканка от зеленчуци с добавка на плънката от зелевите сарми - всичко е въпрос на познаването на няколко основни рецепти и малко въображение.
Предлагаме ви да си приготвите нещо по-различни с остатъците от храна от празниците.
Какво да сготвим с остатъците от колбаси
Първата рецепта включва в себе си останалите от празниците колбаси, мезета, маслини и т.н. За да стане вкусна, хубаво е да добавите и някакви зеленчуци – ако ви се намират малко гъби, лук, може и магданоз за цвят.
Нарежете колбасите и ги сложете в тенджера с вода – оставете ги да врат около четвърт час, след което пуснете зеленчуците, които имате. След десетина минути сипете импровизираната супа в купички, добавете маслини, както и настърган кашкавал или сирене.
Какво да сготвим с остатъците от картофи
Следващото ни предложение включва останалите от миналия ден пържени картофи. Всъщност, дори престояли те са достатъчно вкусни, но нека да внесем малко разнообразие. Сложете пържените картофи в подходяща тава и отгоре нарежете кисели краставички, маслини и останали колбаси. Може да добавите и остатъците от печеното пиле] или пуйка, като за целта е хубаво предварително да ги накъсате на парченца.
Ако имате малко сладка царевица от консерва, сложете и от нея. Подправете всичко това със сол, черен пипер и малко мащерка. Разбъркайте добре и накрая, преди да изпечете, залейте със запържено предварително брашно, към което сте изсипали прясно мляко. За да стане още по-вкусно, добавете и настърган кашкавал. Залейте гозбата и печете, докато се зачерви заливката.
Какво да сготвим с остатъците от хляб
От хляба, който със сигурност вече е изсъхнал, можете да си направите ароматни крутончета с любими подправки и малко зехтин, които да похапвате пред телевизора. Разбира се, можете да си ги добавите и в кремсупа, ако изобщо имате желание да готвите.
А какво да правим с останалите много плодове
И тъй като плодовете по празниците също са много, за да не се развалят, нарежете ги на хапки и ги залейте с малко кленов сироп и лимонова есенция. За по-ефектно – залейте с малко ром и фламбирайте. Така на пръв поглед обикновените плодове ще се превърнат в свежа плодова салата. Можете да замените рома с малко цедено кисело мляко.
Ако и у нас имаше като ресторанта на австрийската дизайнерка Вера Видерман, можехме да се възползваме. В заведението във Виена можете да отидете с остатъците от снощната си вечеря – там измерват енергийната стойност на храната, която сте донесли, и ви дават свежо блюдо като например шницел или огретен със същата стойност. Остатъците от заведението складират и след това се използват за производство на биогориво.
Използвайте остатъците от коледната трапеза и направете различни вариации на мусака, сочни сачове или зимни салати.
Коментари