Новогодишната трапеза винаги е богато отрупана. Широко разпространено е мнението, че както посрещнем новата година, такава ще бъде тя – богата, лъскава и пищна. На следващия ден обаче винаги има остатъци от храна, с които не знаем как да постъпим. Тук ще намерите няколко идеи какво да сготвите с остатъците от новогодишната трапеза.
Най-честите остатъци след пищната вечеря са мезетата. Всички колбаси, шунки, сирена, гъби, маслини, домати могат да влязат в нестандартна рецепта за супа. За целта сложете нарязаните колбаси в тенджера с вода и оставете да поври 15 минути.
Към остатъците може и да добавите гъби, домати и изобщо – каквито зеленчуци имате под ръка. Полученото изсипете в купа и поръсете със сирене и маслини. Така получавате миксирана салата, която може да се изяде с лъжица.
Друг добър вариант с останалите мезета е направата на лесна пица. Разстелете тестото, наредете остатъците и – готово. Наредени в гювечета и поръсени със сирене пък, остатъците се превръщат в неустоим деликатес.
След новогодишната нощ остава и много хляб. Независимо под каква форма е – препечен, пресен или леко изсъхнал, нарежете останалите филийки на кубчета. Сложете ги в купа и ги поръсете с червен пипер, сол, черен пипер, чубрица и зехтин. Разбъркайте внимателно. Застелете малка тавичка с хартия за печене. Изсипете в нея парченцата хляб. Сложете тавичката във фурната и печете 20 минути на 170 °C, най-добре с вентилатор. Така получавате чудни и лесни крутони, които да похапвате с наслада.
За предстоящия празник всеки се запасява с много плодове – мандарини, киви, портокали, банани, ябълки и др. За да не се развалят в дните след нова година, е най-добре да ги нарежете за плодова салата. Вместо със сметана обаче новогодишният дух ви дава възможност да ги залеете в две апетитни предложения: кленов сироп или малко ром, след което фламбирайте. Резултатът неминуемо ще се услади на семейството ви.
Ако след вечерята ви останат неизядени кюфтенца, за разнообразие може да приготвите кюфтета със сос. За целта е нужно да приготвите само соса. Той може да е бял, от запържено брашно с подправки или бульонче, а може да бъде и доматен като сос за спагети. Потопете кюфтетата в него и сервирайте. Друг вариант е да нарежете кюфтетата за сандвичи.
Ако разполагате с остатъци от пилешко, те могат да се използват за салати и за навиване на сарми, а също така могат да се приготвят панирани месца, крокети, пици и др. Остатъците от зеленчукови и бобени ястия успешно могат да се пасират и да се приготви вкусно пюре.
Ако разполагате с големите кости и главите на рибите, от тях може да се приготви бульон, който да послужи за основа на всяка една зеленчукова супа.
Коментари