Храната понякога изостава и губи свежестта и вкуса си, но все още е годна за консумация. Тогава единствената опция е да се приготви по нова рецепта. Най-често от трапезата остава хлябът, който увяхва и започва да се рони.
Старият хляб, който ви е останал от празничната трапеза, може да използвате за направата на сос Скордаля, да го изсушите за крутони с подправки или за приготвянето на пържени кюфтета, когато му дойде времето.
Това са само част от идеите за оползотворяване на останал хляб.
Какво да приготвим с остатъците от хляб
Ето някои вкусни идеи за оползотворяване на останал хляб.
Пита със стар хляб хляб
Един стар хляб се натрошава, приготвя се смес от 6 яйца, малко запарен спанак, 150 г сирене, 150 г нарязан салам, 150 г нарязан кашкавал, 1 нарязан на ситно домат и подправки на вкус - сол и черен пипер и сместа се омесва с хляба. В намазнена форма за кекс се сипва сместа, покрива се с фолио и се пече около 20-25 минути във фурната, загрята на 200 °C. Накрая фолиото се маха, поръсва се с настърган кашкавал и отново се допича за 5 минути.
Баница със стар хляб
Хлябът се нарязва на средно дебели филии и корите му се махат. Нареждат се плътно в намазнена тава. Ако хлябът е прекалено сух, може да се потопи с прясно мляко. Отделно се разбиват 2-3 яйца, 300 г сирене и 1 кофичка кисело мляко. С тях се залива хлябът, поставят се няколко парченца масло отгоре и се пече като обикновена баница.
Суфле с хляб и кашкавал
300 г сух хляб се нарязва на ситни парченца и се залива с 0.75 л прясно мляко. Когато се напои добре, към него се добавят 5 жълтъка, разбити със сол, черен пипер на вкус и 75 г разтопено масло. Всичко се разбърква добре, докато се получи еднородна смес. Прибавят се 125 г настърган кашкавал и накрая белтъците на петте яйца, разбити на сняг. Получената смес се разбърква и изсипва в дълбок съд - форма за кекс или за суфле, която предварително е намазана с масло и поръсена с брашно. Отгоре се поръсва с още 125 г настърган кашкавал. Пече се 20 минути, първоначално в силна фурна, като постепенно се намалява силата на огъня до умерена. Не се изважда веднага от фурната, защото рязката смяна на температурата кара суфлето да се спадне веднага.
Със стария хляб може да се направят и крутони, пържени филийки, попара и други добре познати рецепти.
Коментари