Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сготвим вкусно постни ястия със сушени чушки

Как да сготвим вкусно постни ястия със сушени чушки

Как да сготвим вкусно постни ястия със сушени чушки

Често зимно време нямаме търпение на масата да се появят сушените чушки, които особено по време на коледните пости издигаме на пиедестал. Дали прибавени към супи и яхнии, или пълнени, ароматът на сушени чушки започва да се усеща във всеки дом.

Преди да ви предложим няколко идеи как да се възползвате от сезона на сушените чушки и да ги приготвяте по разнообразни начини, ще ви напомним, че те винаги предварително се накисват във вряла вода, за да омекнат.

Понякога е добре дори да престоят във вода за цяло денонощие. Ето сега и няколко идеи за вкусни постни ястия със сушени чушки.

Пълнени сухи чушки

Сушени чушки с боб

Вариациите на пълнените постни сухи чушки са безброй, но истинска класика са пълнените чушки с боб, които традиционно поднасяме на Бъдни вечер. Важно е бобът да е достатъчно гъст, за да не изпадне от чушките. За тази цел можете леко да го запържите в брашно и червен пипер след като вече е сварен, както и да добавите към него лук и морков. За улеснение можете да използвате и готов боб от консерва.

Друга класика сред пълнените постни чушки е да ги напълните с ориз или булгур или смес от двете. Тъй като сухите чушки обикновено се консумират есенно и зимно време, то не забравяйте, че тогава лесно можете да се снабдите и с праз лук. Ще разполагате с чудесен обяд или вечеря през студените месечни дни.

Печено в гювеч кисело зеле със сухи чушки

Да, киселото зеле също присъства неизменно на зимната трапеза. Отцедете го, нарежете го на ивички и го запържете леко в мазнина заедно с морков, праз лук и нарязани сушени чушки. Подправете го с подправки по ваш избор, но внимавайте със солта, защото зелето е достатъчно солено. Прехвърлете киселото зеле в гювеч, добавете малко домати и оставете да къкри на бавен огън до пълна готовност.

Яхния от зрял фасул и сухи чушки

Как да сготвим вкусно постни ястия със сушени чушки

Сложете предварително накиснатия боб в достатъчно голям съд да се вари и изхвърлете първите две води. Това вероятно го знаете като правило. Добавете към боба лук, морков и ситно нарязани сушени чушки. Подходящи подправки са джоджен и чубрица. Когато всичко е готово, го залейте със запържени в олио брашно и червен пипер, за да се сгъсти ястието

Пълнени гъби със сухи чушки, сухи домати и билки

Изберете по-едри печурки и отстранете пънчетата им. Разтопете малко растително масло и добавете към него ситно нарязани сухи чушки и сухи домати. Подправете със сол, черен пипер и мащерка. С тази смес напълнете гъбките и ги оставете да се запекат във фурната до пълна готовност.

Паста със сухи чушки

Сварете пастата по описания от производителя ѝ начин. В зехтин запържете ситно нарязани чушки, сухи домати, ситно нарязани скилидки чесън. Добавете и малко настъргани пресни домати или домати от консерва, салвия, босилек, риган и сол на вкус. Когато сосът се сгъсти достатъчно, залейте с него пастата и се насладете на вкуса ѝ.

Гарнитура от картофи и сухи чушки

Как да сготвим вкусно постни ястия със сушени чушки

Сварете картофи като за пюре. Отделно запържете ситно нарязан праз лук, ситно нарязани сухи чушки и няколко зелени домата от туршия. Добавете пърженицата към пюрето и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер.

Разядка със сухи чушки, праз и сухи домати

Нарежете на ситно няколко стръка праз лук, сухи чушки и сухи домати. Подправете ги с мазнина и сол и разбъркайте хубаво. Поднесете разядката с чушки поръсена с шепа смлени орехови ядки.

Наслаждавайте се на зимните дни и хапвайте вкусно здравословни гозби.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest