Често зимно време нямаме търпение на масата да се появят сушените чушки, които особено по време на коледните пости издигаме на пиедестал. Дали прибавени към супи и яхнии, или пълнени, ароматът на сушени чушки започва да се усеща във всеки дом.
Преди да ви предложим няколко идеи как да се възползвате от сезона на сушените чушки и да ги приготвяте по разнообразни начини, ще ви напомним, че те винаги предварително се накисват във вряла вода, за да омекнат.
Понякога е добре дори да престоят във вода за цяло денонощие. Ето сега и няколко идеи за вкусни постни ястия със сушени чушки.
Пълнени сухи чушки
Вариациите на пълнените постни сухи чушки са безброй, но истинска класика са пълнените чушки с боб, които традиционно поднасяме на Бъдни вечер. Важно е бобът да е достатъчно гъст, за да не изпадне от чушките. За тази цел можете леко да го запържите в брашно и червен пипер след като вече е сварен, както и да добавите към него лук и морков. За улеснение можете да използвате и готов боб от консерва.
Друга класика сред пълнените постни чушки е да ги напълните с ориз или булгур или смес от двете. Тъй като сухите чушки обикновено се консумират есенно и зимно време, то не забравяйте, че тогава лесно можете да се снабдите и с праз лук. Ще разполагате с чудесен обяд или вечеря през студените месечни дни.
Печено в гювеч кисело зеле със сухи чушки
Да, киселото зеле също присъства неизменно на зимната трапеза. Отцедете го, нарежете го на ивички и го запържете леко в мазнина заедно с морков, праз лук и нарязани сушени чушки. Подправете го с подправки по ваш избор, но внимавайте със солта, защото зелето е достатъчно солено. Прехвърлете киселото зеле в гювеч, добавете малко домати и оставете да къкри на бавен огън до пълна готовност.
Яхния от зрял фасул и сухи чушки
Сложете предварително накиснатия боб в достатъчно голям съд да се вари и изхвърлете първите две води. Това вероятно го знаете като правило. Добавете към боба лук, морков и ситно нарязани сушени чушки. Подходящи подправки са джоджен и чубрица. Когато всичко е готово, го залейте със запържени в олио брашно и червен пипер, за да се сгъсти ястието
Пълнени гъби със сухи чушки, сухи домати и билки
Изберете по-едри печурки и отстранете пънчетата им. Разтопете малко растително масло и добавете към него ситно нарязани сухи чушки и сухи домати. Подправете със сол, черен пипер и мащерка. С тази смес напълнете гъбките и ги оставете да се запекат във фурната до пълна готовност.
Паста със сухи чушки
Сварете пастата по описания от производителя ѝ начин. В зехтин запържете ситно нарязани чушки, сухи домати, ситно нарязани скилидки чесън. Добавете и малко настъргани пресни домати или домати от консерва, салвия, босилек, риган и сол на вкус. Когато сосът се сгъсти достатъчно, залейте с него пастата и се насладете на вкуса ѝ.
Гарнитура от картофи и сухи чушки
Сварете картофи като за пюре. Отделно запържете ситно нарязан праз лук, ситно нарязани сухи чушки и няколко зелени домата от туршия. Добавете пърженицата към пюрето и разбъркайте. Подправете със сол и черен пипер.
Разядка със сухи чушки, праз и сухи домати
Нарежете на ситно няколко стръка праз лук, сухи чушки и сухи домати. Подправете ги с мазнина и сол и разбъркайте хубаво. Поднесете разядката с чушки поръсена с шепа смлени орехови ядки.
Наслаждавайте се на зимните дни и хапвайте вкусно здравословни гозби.
Коментари