Ако чакате гости, изненадайте ги с вкусни и изискания ястия.
Такова ястие са спагетите с норвежки сос. Необходими продукти: 200 грама спагети, 50 грама кашкавал, 20 печурки, 2 домата, 2 скилидки чесън, 1 глава лук, 30 милилитра бяло вино, 200 милилитра течна сметанa, 2 супени лъжици масло, 2 щипки джинджифил, 2 щипки индийско орехче, половин чаена лъжичка лют червен пипер, сол на вкус.
Спагетите се сваряват в подсолена вода така, че сърцевината им да не е разварена. Лукът се нарязва на ситно, скилидките чесън – също.
Доматите се попарват с вряла вода, обелват се и се нарязват на малки кубчета. Гъбите се измиват и се нарязват на средно едри парчета.
В дълбок тиган се разтопява маслото и се пържи лукът, докато стане прозрачен, добавя се чесънът и гъбите и се задушава около три минути.
Добавя се виното и се задушава още половин минута. Добавят се доматите и подправките, всичко се разбърква и се задушава една минута. Добавя се сметаната и кашкавалът, нарязан на малки кубчета.
Сосът се разбърква и се сварява до сгъстяване. Готовите спагети се добавят в соса, разбъркват се и след минута ястието е готово.
Вкусно и изискано ястие, подходящо за гости, е телешкото руло със зеленчуков сос.
Необхоими продукти: 600 грама телешко месо, 120 грама бекон, 1 морков, 1 червена чушка, 1 глава лук, копър и магданоз на вкус, 2 скилидки чесън, 2 супени лъжици горчица, 2 супени лъжици брашно, зехтин за пържене, сол и черен пипер на вкус.
Месото се измива, подсушава се и се разрязва на две като блат за торта, но не докрай, и се разтваря като книга. Покрива се с найлонов пакет и се удря с плоската страна на чукче за месо така че да се получи голям правоъгълник.
Месото се намазва с горчица и върху него се подреждат парченцата нарязан бекон. Месото се навива на стегнато руло и се омотава с конец. Натърква се със сол и черен пипер и се поръсва с брашно от всички страни. Запържва се в дълбок тиган от всички страни.
Рулото се слага в тава. Морковът, чушката и лукът се почистват, нарязват се на едро и се слагат около месото, като се заливат с чаша вряла вода.
Тавата се покрива с капак или фолио. Пече се на 200 градуса във фурната в продължение на час. След това зеленчуците се вадят, пасират се и се разреждат със соса от печенето. Добавят се копърът и магданозът и нарязаният на ситно чесън.
Коментари