Ако се чудите какво да сготвите, а очаквате гости вижте нашите предложения. Изненадайте ги приятно и вкусно.
Първата рецепта е за пиле със сметанов сос и царевица.
Необходими продукти за 6 порции: 6 броя пилешки гърди, 1 с.л. пресен босилек или 1 с.л. сушен, ½ ч.л. индийско орехче, ¼ ч.л. черен пипер, 3 с.л. олио, 2 ч.ч. течна сметана, 4 стръка зелен лук, нарязан на ситно, 1 малка консерва царевица, 2 с.л. магданоз, прясно мляко.
Начин на приготвяне: Почистете пилето от кожите. В малка купичка смесете черния пипер, босилека и индийското орехче. Намажете пилешките гърди с 1 с.л. олио и върху тях изсипете сместа от подправките. Запържете гърдите до златисто за около 10 минути и ги обърнете един или два пъти.
Поръсете с нарязания на ситно зелен лук и намалете огъня. Сложете капак и задушете пилето в собствените сокове докато не омекне.
През това време в подходяща малка купа смесете сметаната и брашното, като постепенно добавяте млякото. Извадете пилето и го отцедете върху кухненска хартия. Изсипете сместа със сметаната в същия тиган, където е било пилето и оставете да къкри, докато не се сгъсти и не стане на балончета. Добавете накрая и царевицата. Сервирайте пилето с няколко лъжици от този сос. Поръсете с магданоз за перфектно завършен вид.
Второто ни предложение е за паста с гъбен сос.
Необходими продукти за 4 порции: 3 с.л. масло, 1 средна по големина глава лук, накълцана на ситно, 1 с.л. зехтин, 3 скилидки чесън, най-добре счукани, 4 ч.ч. нарязани на филийки гъби, 1 ч.л. сушена мащерка, ½ ч.ч. течна сметана, ½ ч.ч. настърган кашкавал, паста по избор, около половин пакет.
Начин на приготвяне: Сварете пастата в подсолена вода. В маслото и зехтина запържете лука и чесъна, докато не омекнат. Добавете мащерката и гъбите, сол и черен пипер на вкус. Задушете за около 5 минути, като бъркате непрекъснато. Гъбите трябва да омекнат и да покафенеят леко.
Добавете и сметаната и оставете сместа да започне да ври. Намалете градусите и добавете кашкавала. Оставете за няколко минути, докато кашкавалът се разтопи напълно, а сместа се сгъсти. Сервирайте пастата със соса и гарнирайте със стръкче магданоз.
Коментари