Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да изненадаме гостите с оригинални ястия

Как да изненадаме гостите с оригинални ястия

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k
Как да изненадаме гостите с оригинални ястия
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л-20%
Страхотен аксесоар за вашата кухня:
Чугунена тенджера със стъклен капак - 5 л
122.00 лв.
97.60 лв.

За да не приготвяте на гостите си за пореден път пържоли или кюфтета, изненадайте ги с ястия, които не са опитвали досега. Със сигурност ще ги изненадате, ако приготвите пилешки кюфтенца с чили.

Необходими са ви 600 грама пилешко филе, 2 филийки сух бял хляб, 1 глава лук, 2 стръка целина, 2 моркова, 1 яйце, 1 люта чушка, 800 грама бял боб от консерва, 600 грама консервирани домати, 4 супени лъжици олио, китка магданоз, сол на вкус, 2 супени лъжици брашно.

Лукът се нарязва на ситно, както и измитите стъбла на целината. Запържват се в една супена лъжица олио, докато омекнат. Пилешкото филе се сварява и се смила с месомелачка. Хлябът се смесва с месото, лука, целината и яйцето.

При нужда се добавят 2 супени лъжици вода. Замесва се и се оформят малки продълговати кюфтенца. Нареждат се върху лист оризова хартия, поръсен с брашно.

Останалите две супени лъжици олио се загряват и в тях се запържват кюфтетата до златисто от всяка страна. Слагат се в купа. В тигана се долива една чаена чаша вряла вода и се изстъргват остатъците от месния сок.

Водата се изхвърля и в една супена лъжица олио се запържват настърганите моркови, нарязаната на ситно чушка, предварително изчистена от семките, добавят се доматите заедно със сока от консервата и се намачкват с вилица, задушават се седем минути. Добавя се сол и 300 милилитра вода и се кипва.

Кюфтетата се връщат в тигана, огънят се намалява и се задушават под капак десет минути. Бобът се измива в гевгир със студена вода и се добавя към кюфтенцата. Всичко се смесва и се задушава три минути. Поръсва се с магданоз.

Как да изненадаме гостите с оригинални ястия

Много вкусно ястие, което може да се поднесе и като гарнитура, са карамелизираните картофи със сушени домати. Необходими са 1 килограм млади картофи, 3 скилидки чесън, 1 глава лук, 100 милилитра зехтин, 200 грама сушени домати в зехтин, щипка майорана, 150 грама захар, сол на вкус.

Фурната се загрява до 180 градуса, картофите се изчистват с четка под силна струя вода. Всеки картоф се разрязва на две по дължина, нареждат се с разрязаната страна нагоре върху тава, намазана с мазнина.

Картофите се напръскват със зехтин или олио, поръсват се със сол и черен пипер. Пекат се половин час.

Лукът се нарязва на кубчета, чесънът – на колелца. В три супени лъжици мазнина се запържват лукът и чесънът до прозрачност. Добавят се печените картофи и всичко се пържи още шест минути.

Доматите се отцеждат от зехтина и се нарязват на лентички. Добавя се майорана в картофите, добавят се доматите и всичко се запържва още три минути.

Приготвя се сироп от пет супени лъжици вода и захарта, докато захарта се разтвори напълно и сиропът стане златист на цвят. Сиропът се излива при картофите, подправя се на вкус и ястието се сервира, поръсено със зелени подправки.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest