Френското клафути е вид десерт, който съчетава в себе си по малко от различни видове сладкиши. Името му произхожда от френски глагол, който означава напълвам.
Клафути се приготвя, като в сладко течно яйчено тесто, което прилича на тесто за палачинки, се изпичат плодове във форми за пайове. Класическо е френското клафути с вишни, на които не са махнати костилките.
Клафути се прави и от други плодове – ябълки, круши и праскови. Това е един от най-вкусните и същевременно лесни за приготвяне десерти от френската кухня.
Вкусът му е много нежен, прилича донякъде на ефирен мус. За да приготвите клафути с традиционните за есента плодове – ябълки – ще ви трябват четири едри ябълки.
Освен това ви е необходима кафява захар – сто двадесет и пет грама, сто грама брашно, шестдесет грама масло, четири яйца и щипка сол. Отделете жълтъците от белтъците.
Разбийте жълтъците със захарта и солта до бяло. Разтопете маслото и подгответе брашното. Докато разбърквате жълтъците, по малко добавете маслото и брашното.
Нарежете ябълките на тънки ивици, които да приличат на картофки за пържене. Смесете ги с жълтъците. В това време разбийте белтъците на сняг – най-добре това става на хладно място, и ги добавете внимателно към жълтъците.
Намажете тавата с масло или използвайте специална хартия за печене. Много внимателно излейте вашето клафути във формата, в която ще го печете.
Отгоре украсете с нарязани ябълки и внимателно ги притиснете, за да потънат в тестото. Нагрейте фурната на сто и осемдесет градуса и поставете тавата.
Печете вашето клафути около четиридесет минути, докато не придобие красив златист цвят и тестото не се изпече добре. Сервирайте с топки от бита сметана.
Коментари