Макар диетолозите да ни съветват да внимаваме със сладките неща, десертите присъстват в менюто на мнозина, да не говорим за децата и подрастващите. И истината е, че всяко нещо, с което не се злоупотребява, няма как да ни навреди, а специално за подрастващите сладкото е нещо, от което децата не трябва да бъдат лишавани, стига да се спазват определени граници.
Ако погледнем на десертите като на нещо, което може да бъде полезно, тъй като ни зарежда с много енергия, е добре да се замислим и дали не можем сами да си приготвим сладкиши, които да изглеждат достатъчно атрактивни за малчуганите ни и да не се блъскаме из навалицата по магазините, търсейки десерти, които макар и интересни на пръв поглед да са с напълно неясен състав. Отдавна хората са казало, че домашното приготвеното си е домашно.
Рецепти за торти и за сладкиши могат да бъдат намерени навсякъде, но е важно как да ги украсите, за да привлечете вниманието на своите деца, семейството, близките и приятелите си. Така или иначе почти никой празник не минава без празнична торта.
Ето няколко варианта за оригинални декорации на торти, които можете да изпълните лесно и бързо в домашни условия.
Шоколадова декорация
Приготвя се от темпериран шоколад. Това става, когато той се остави да се разтопи и леко се охлади, но без да се втвърдява. Ако го напълните в пош, можете да нарисувате каквито желаете формички върху хартия за печене, да изчакате те да се втвърдят и да ги прикрепите към приготвения десерт. Ако Ви липсва въображение, можете да използвате и стандартните формички за сладки.
Декорации от тесто за сладкиши
Декориран блат за торти, рула и сладкиши, който се приготвя от тесто по желание за сладкиши, което не трябва да е прекалено гъсто. Отделно се смесват по 25 г брашно, масло, пудра захар, 1 белтък и 1 с.л. какао и с тази смес, поставена в пош, се рисуват желаните мотиви върху хартия за печене. Тя се оставя за около 30 мин в хладилника, докато се стегне, и после върху нея се изсипва тестото и се запича. След като е готово, блатът внимателно се отделя от хартията и може да служи като горна част на какъвто и да е сладкиш.
Декорация с плодове
И най-обикновената торта ще изглежда страхотно, ако я украсите със сезонни плодове. Дребните плодове като малини, боровинки, ягоди, арония, а дори и банани, нарязани на парченца, можете да оваляте в захар или шоколад, и да украсите вашата торта с тях. Но този начин за украса е подходящ само ако консумирате тортата бързо.
Декорация с желе
Можете да украсите тортата с плодове, като всеки един топнете за секунди във вода, в която сте капнали няколко капки лимонов сок. След това всеки плод се топва в разтворен във вода и леко загрят желатин, а след като са наредени върху тортата, се намазват още веднъж с желе с помощта на четка.
Плодовете от компоти могат да се използват за декорация на торти, като след като се подредят върху тортата, се полеят с разтворен във вода и загрят желатин.
Бяла глазура с бисквити и пръчици
След като сте приготвили вашата торта можете да направите глазура от разбити на сняг белтъци със захар. За целта разбийте на сняг 3 белтъка с 3 кафени чашки захар. Използвайте миксер на най-високи обороти. За 5 минути ще получите гъст крем, с който можете да намажете цялата торта. Сега тя е снежно бяло платно, върху което можете да проявите вашето творчество.
Вземете една кутия шоколадови бисквити и пакетче разноцветни захарни пръчици. Внимателно разрежете кръглите бисквити, така че да се разполовят във формата на два еднакви полукръга. Тези полукръгове ще използваме за да сглобим фигурки във формата на цвете върху бялата глазура на тортата. След това можете да посипете разноцветните пръчици, така че да получите красив разноцветен ефект върху тортата.
Цветята и листенцата от цветя
Те са може би най-оригиналната декорация за всякакви десерти, защото изглеждат съвсем естествено. Макар да не се ядат, те придават наистина празничен вид на сладкишите. Ако намажете листата с разтопен шоколад, оставите да стегне и отделите, ще получите разкошни шоколадови листа за декориране на вашите торти и десерти.
Украса на торта със сладко
Домашните сладка са много подходящи за украса на торти, но трябва да ви сте на ясно, че не можете просто да изсипете сладкото върху тортата. Нашето предложение е да капнете по половин лъжичка от сладкото в краищата на вашата торта на равни разстояния едно от друго и с помощта на четка нежно да свържете краищата на образувалите се точки от сладкото, така че да се получи вълнообразна непрекъсната линия.
Декорация от подръчни материали
Това може да са ленти под формата на гирлянди, розички от кадастрон, пеперудки от цветна хартия и дори миниатюрни пластмасови играчки, ако са за детски десерт, но трябва да предупреждавате все пак, че те не са за ядене, а само за украса.
След като сте запознати с основните начини за украса на торти, предлагаме да разгледате и нашите рецепти за изпитани торти, а именно:
- торта Гараш;
Прочети също как се прави крокан за торта или перфектния кувертюр.
Коментари