Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Каква е вълнуващата история на тортата Червено кадифе?

Каква е вълнуващата история на тортата Червено кадифе?

Каква е историята на тортата Червено кадифе

Red Velvet Cake е популярна торта. Историята на произхода ѝ датира от времето на Голямата депресия в САЩ (30-те години на миналия век), когато пекарните и сладкарниците претърпяват загуби поради ниското потребителско търсене на торти и различни сладкиши.

По онова време хората нямат достатъчно пари дори за обикновен хляб, а какво остава за десерти. Ето защо, за да привлекат вниманието на потенциалните купувачи, сладкарите започват да добавят сок от моркови и цвекло към тортите, които оцветяват десерта от бледорозово до кафяво. Така се зараждат идеята за тортата Червено кадифе.

По-късно през 40-те години на 20-ти век тортата става много популярна, а десертът излиза извън рамките на пекарни и сладкарници, започва да се включва в менюто на скъпи кафенета и ресторанти в САЩ и Канада.

История на тортата Червено кадифе

Името Червено кадифе е дадено едва през 1972 г. от сладкаря Джеймс Андрю Биърд, който цитира рецептата си в книгата си (преди това рецептата не е рекламирана и е била старателно скрита).

През 70-те години при приготвянето на този незабравим десерт са използвани различни багрила с голямо разнообразие от цветове. Въпреки това, Биърд в своята рецепта за червена торта предлага да се използва какао на прах, обработено с комбинация от оцет, което придава на праха яркочервен оттенък и богат шоколадов вкус на десерта. По-късно тази технология е наречена "холандска".

Американците наричат десерта "Дяволска храна", но не заради яркочервения оттенък на десерта, а заради спиращия дъха вкус, който пуританите дори са смятали за грешен и забранен.

Популярност на тортата Червено кадифе

Червено кадифе

Този десерт дори има малка роля във филма „Стоманени магнолии“ от 1989 г. и става още по-популярен в Съединените щати.

В момента се провеждат състезания за печене на Червено кадифе сред сладкари от много страни. А оригиналната рецепта е вдъхновила много други десерти като чийзкейк червено кадифе и червени мини пастички.

Джеймс Биърд е удостоен с титлата „Баща на американската кухня“ приживе. И в негова чест е създадена Фондацията, която дава награди на изявени ресторанти и готвачи. Да бъдеш сред наградените е голяма чест, като Оскар за актьор или Нобелова награда за учен.

След толкова сладки приказки, е време и да се поглезите с вкусна торта. Пригответе още днес някои от изпитаните ни рецепти за Червено кадифе!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest