Крокодилското месо за нас все още е екзотичен продукт, въпреки че то от много време се използва като храна. Основното предимство, което привлича потребителите, е, че животните не са изложени на инфекциозни болести и се считат за безвредни за околната среда. Може би това се дължи на присъствието на антибиотик в кръвта им, който убива чужди бактерии.
Текстурата на крокодилското месо е подобна на говеждо месо, но на вкус е подобно на риба и пиле.
Месо може да се консумира само от влечуги, навършили 15-годишна възраст. Най-използвано в кулинарията е месото от опашката на Нилски крокодил. Днес има ферми, които са ангажирани в отглеждането на влечуги в много части на света.
Използването на крокодилско месо се дължи най-вече на неговия хранителен състав. Доказано е, че този продукт е по-полезен за организма в сравнение с пилешкото месо. Структурата на този продукт включва минимални количества холестерол и мазнини, но има много протеини, които са необходим за нормалното функциониране.
Хрущялите в крокодилското месо действат като антиканцерогенни и антиартритни агенти. Освен това месото помага за понижаване на холестерола в кръвта.
Крокодилското месо се смята за деликатес в готвенето и ако искате да опитате, може да се насладите на истински гурме ястия, приготвени от него.
Днес този продукт може да опитате в много ресторанти в Европа и Америка.
Месото търпи различна топлинна обработка: може да бъде задушавано, варено, запържено, и да се прави на консерви.
За обогатяване на вкуса може да бъде допълнено с месни сосове, маринати, подправки и т.н.
Обикновено месото от крокодил може да се използва в други месни ястия и комбинирано с други продукти като зеленчуци и гъби.
То може да се използва и като пълнеж за различни сладкиши, което може да ни се стори невъзможно, но всъщност наистина е така.
Има няколко тайни за приготвянето на това деликатно месо:
- Месо с най-високо качество се счита това от опашката, то се нарича филе, гръбната част на месото също е добра и е идеална за барбекю;
-Ако сте купили замразени филета, то трябва да ги размразявате при стайна температура, което ще запази влагата в продукта. След това е необходимо да се премахнат излишните мазнини, тъй като те имат специфичен вкус;
- Гответе на умерен огън и внимавайте да не го изсушите.
Не се препоръчва да се готвят ястия от крокодилско месо с много съставки, по-добре е вложените продукти да не са повече от 3. Не ползвайте и много подправки, тъй като те биха развалили естествения вкус на продукта;
- Ако искате да мариновате месото от крокодил, най-добре е да използвате цитрусови плодове, чесън, розмарин, джинджифил и сол.
Външно крокодилското месо наистина изглежда като пиле с бледо розов цвят, но текстурата му е като на говеждото месо. Вкусът на месото е силно зависим от мястото, където живеят и са отглеждани крокодилите и от това с какво всъщност са се хранили. Ето защо някои казват, че има вкус на пиле, а други описват вкуса като на риба.
Крокодилското месо може да е колкото полезно, толкова и опасно за хора с индивидуална непоносимост към продукта.
Коментари