Когато чакате гости, можете да приготвите коктейлни хапки. По този начин посрещането на гостите ще се превърне в изискан ритуал, няма да се налага да изкарате няколко часа около печката, а при повече старание хапките ще изглеждат като от кулинарно списание.
За основа на хапките е добре да направите малки кръгли канапенца от хляб – бял или пълнозърнест. За целта вземете нарязан хляб и с помощта на стъклена малка чашка с остри ръбове изрежете ефектни кръгчета, но само от меката част на хляба.
Наредете канапенцата от хляб в красиви плата или ефектни табли. Пригответе няколко табли, за да имате хапки с месни продукти, хапки с риба или морски дарове и вегетариански хапки. Така всеки от гостите ви ще може да се наслади точно на това, което обича.
Ако ви мързи да оформяте кръгли канапенца, нарежете на четири филии хляб или използвайте солени крекери за основа на хапките.
Месните коктейлни хапки се правят с помощта на парченца салам, филе или шунка, които се украсяват с половин маслинка или резенче краставица или чушка. Ако не ви мързи, можете да намажете основата на хапката с масло, в което предварително сте добавили зелени подправки, докато е било размекнато.
Можете също така да намажете хапките с пастет, но за да е по-красиво, изстискайте го през шприц и го украсете с клонче магданоз.
Хапките с морски дарове са много ефектни, ако използвате пастет от сьомга или риба тон и украсите хапката с малко парченце зеленчук по избор. Ефектни и вкусни са и хапките с масло, върху което се разполагат няколко зрънца хайвер или резенче лимон и една скарида.
Вегетарианските хапки могат да се направят от намазана с билково масло или сирене за мазане основа, върху която се поръсва настърган кашкавал, слага се колелце топено сирене и се украсява със зеленчуци и зелени подправки.
Коментари