Когато чакате гости, пригответе хапки за парти вместо традиционните салати, ордьоври и основни ястия. Парти-хапките са подходящи както за обикновено приятелско събиране, така и за по официален повод.
Изрежете кората на предварително нарязани на филийки франзели. Можете да използвате вместо хляб малки солени бисквитки или тестени кошнички.
Хапки със сирене рокфор се приготвят, като се смеси в равни пропорции рокфор и заквасена сметана, докато не се постигне кремообразна консистенция.
Добавят се смлени орехи и с тази паста се намазват парченцата хляб или бисквитките. За да се омекоти резкият вкус на рокфора, хапките се украсяват с по една стафида.
Хапките с риба тон се оформят, като се намачка с вилица риба тон от консерва, добавя се бял и черен пипер на вкус, малко майонеза, нарязан на ситно зелен лук и нарязани маслини. Украсява се с лентичка червена чушка.
Хапки със сьомга се приготвят, като основата се намаже с крем-сирене или масло, а отгоре се аранжира красиво парченце пушена сьомга и се украси с каперси.
Хапки с яйце и краставица се приготвят, като се намаже основата с майонеза, сложат се кръгче краставица и отгоре кръгче яйце, а отгоре се украси с магданоз.
Хапка с пастет от гъши дроб се оформят, като с миксер се разбие пастетът от гъши дроб, в който се добавя сметана в съотношение три към две. Добавя се бял пипер.
Сместа се шприцова върху хапката и се украсява с миниатюрно парченце ябълков или малинов мармалад.
Хапки с кашкавал се оформят, като се отреже парче ементал или обикновен кашкавал и се сложи върху основата, а върху него се постави едно гроздово зърно или половинка от доматче чери. Пробожда се с клечка за зъби.
Предложете на гостите си и топли варианти на хапките. Сварете малки картофчета, разрежете ги надълго наполовина, в средата поръсете настърган кашкавал и увийте с лента бекон. Запечете пет минути на фурна.
Запържете печурки и нарязан лук, добавете малко сметана, преди да свалите от котлона. Готовата смес намажете върху леко запечени филийки, поръсете с настърган кашкавал и печете пет минути на фурна.
Коментари