Канапето е предназначено да осигури подложка за 1-2 вкусни хапки, съставени от идеално комбинирани вкусове, аромати и консистенции. Канапетата се поднасят преди вечеря заедно с напитките, а пък можете да си направите и канапе-парти с много разновидности на тези вкусни хапки.
Основи за хапки
Хляб
Нарежете филии хляб, махнете им корите и нарежете средата на квадрати, триъгълници или ромбове или я оформете с резачки за тесто. Всички тези разновидности могат да се пекат, да се пържат в масло или леко да се намажат с мазнина и да се запекат във фурна на 190 градуса за 10 минути, докато станат хрупкави и златисти. Използвайте различни видове хляб или опечете малки хлебчета.
Използвайте следните методи, за да направите тестени основи.
Парено тесто: шприцовайте малки кифлички върху навлажнена тава за печене.
Палачинково тесто: взимайте от тестото със супена лъжица и пържете по 1 мин. от всяка страна
Йоркширски пудинги: направете мини-пудинги
Срежете резени от дебели тиквички и големи моркови по диагонал или нарежете на дебело сварени плътни картофи и млади репи.
Украси и пълнежи за хапки
- Сложете тънки резени свинско и ябълков сос върху малки йоркширски пудинги. Украсете с кресон;
- Сложете тънки парченца печено говеждо, 1 лъжичка месен сос и малко сос от хрян върху малки йоркширски пудинги;
- Сложете резенчета средно опечено агнешко върху йоркширски пудинги, а отгоре малко желе от касис;
- Комбинирайте резенчета домати, малко нарязана маруля и сосове с малки хлебчета и домашно направени кюфтета;
- Шприцовайте разбит хайвер в малки издълбани кифлички от парено тесто, украсете с копър. Поднесете с разноцветни чушки, тиквички, краставици и моркови. Украсете с кресон;
- Напълнете изпечени тестени лодчици с нарязано на ситно пилешко и сос от сирене. Украсете с бяло грозде и магданоз;
- Напълнете сурови кръгли форми за тарталетки от маслено тесто със смес от натрошено сирене Стилтън и гъста сметана и опечете на 200 градуса за 10-15 минути, докато станат златисти и се надуят.
- Направете легло от сотиран праз и нарязан бекон в изпечени тестени форми и украсете с твърдо сварено яйце.
Пълнени зеленчуци
Пълнени Домати
Отрежете горната част на бледочервени домати и ги издълбайте. Напълнете със сирене Крема и нарязан пресен босилек.
Пълнени Картофи
Направете кръстовиден нарез в малки сварени млади картофи и отворете разреза. Сложете върху всеки картоф 1 лъжица заквасена сметана и малко нарязан пресен лук.
Пълнени Краставица
Отрежете парчета краставици, дебели 2.5 см, издълбайте леко средата и напълнете с малко сос Тартар и варени скариди. Украсете с клончета копър.
Коментари