Необходимо е да се съобразите с няколко основни неща при приготвянето на хапки за вино. Те трябва вкусово и ароматно да се съчетават с винените напитки колкото е възможно повече. Ето защо в никакъв случай хапките не бива да са люти или силно подправени. В противен случай носът и небцето няма да могат да усетят мириса и вкуса на виното.
Хляб и бисквити
Овкусените хлебчета и солени бисквити/крекери са изключително подходящи за винени партита. Те много добре почистват небцето в паузата между опитването на различните вина. Освен това те засищат и допълват по превъзходен начин виното. Изключително подходящи са френските франзели. Задължителното условие при хлебчетата е те да не бъдат силно овкусени и в никакъв случай да не бъдат сладки. Те си подхождат най-много със сирене, ето защо можете да ги поставите до платото с млечни продукти.
Сирена
Вино и сирена е една от най-добрите комбинации. Меките сирена, като например френското камамбер, могат да бъдат намазани върху хрупкавите хлебчета. Тук отново важи правилото да не се подбират сирена със силни вкусови характеристики.
Маслини
Въпреки, че малцина използват маслините като хранителна добавка към вината, оказва се, че това съчетание е изключително подходящо. Най-подходящ е сортът гръцка каламата.
Плодове
Можете да използвате плодовете като алтернатива на сухите хапки. Подходящо е плодовото плато да се постави до сирената или между тях. Най-подходящи за виното са пъпеш, круши, малини и ябълки.
Ядки и сушени плодове
Апетитни предложения за винени хапки са ядките и сушените плодове. В никакъв случай обаче не ги смесвайте. Използвайте отделни купи за ядките и сушените плодове. Ядките трябва да са на малки парченца, особено орехите. Те например се съчетават най-добре с бадеми. Не са подходящи прекалено солените ядки, като например пържени фъстъци.
Доматени брускети с чесън
Можете да си ги приготвите сами вкъщи. Нарежете франзела на тънки филийки, намажете ги леко със зехтин и изпечете във предварително подгрята фурна за около 15 минути или докато хлебчетата не станат златисти. Преди да сервирате, смесете зехтин с пресен босилек, сол, печен чесън и доматено пюре. Намажете върху изпечените брускети и сервирайте.
Коментари