Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Вкусната история и приготвяне на торта Карпатка

Вкусната история и приготвяне на торта Карпатка

Торта Карпатка
Снимка: Христинка Колева

В случай че никога не сте чували за торта Карпатка, тук е моментът да дръпнем завесите, да пуснем прожекторите и да я представим на кулинарната сцена.

История на торта Карпатка

Тортата Карпатка е шедьовър от полската кухня, датиращ от 50-те и 60-те години на миналия век, но добил широка популярност през 70-те и 80-те. Този лек, ефирен и много вкусен десерт носи името си заради външния си вид, който наподобява надиплените заснежени върхове на Карпатите, а по същество много напомня на огромен еклер, състоящ се от изобилно количество крем.

За разлика от много други торти, за чийто произход се знае много, миналото на тортата Карпатка не е толкова ясно. Няма данни кой точно или пък през коя конкретна година я е изобретил, но се знае, че е кръстена така от група студенти филолози през 1972 г.

Основните съставки на тортата Карпатка са парено тесто, крем Патисери (яйчен крем) и пудра захар, като в по- съвременните ѝ версии към нея могат да се добавят плодове за украса или пък да се добавя конфиртюр, мармалад или друг вид сладко. Традиционно се поднася с чай или кафе.

Ако имате щастието да се намирате в Полша ще срещнете тортата Карпатка в почти всички месни сладкарници, като можете дори да си закупите готови смеси за приготвянето ѝ от големите вериги магазини. От 1995 г. съществува записана и патентована търговска марка „Karpatka” към полската компания ”Delecta”.

В случай че някога сте правили домашни еклери или по друг повод сте приготвяли парено тесто, то не бихте се затруднили да приготвите торта Карпатка и в домашни условия. За целта ви трябва само няколко основни продукти ф- брашно, прясно мляко, яйца, захар, царевично нишесте, масло, ванилия и задължително пудра захар за поръсване. Без нея тортата не би имала споменатия „заснежен“ вид.

Еклерова Карпатка

Приготвяне на торта Карпатка

Все пак ще сме малко по-конкретни и преди да ви покажем как се приготвя тортата, ще споменем и точните мерки, с които трябва да се съобразявате при приготвяне ѝ във форма с диаметър 24 см., като количеството захар може да варира според вкуса ви. В оригиналния си вид тортата не е много сладка.

Необходими продукти за пареното тесто: 100 г масло, 200 мл прясно мляко (може и да е смес от прясно мляко и вода в съотношение 1:1), 4 яйца, 125 г брашно, 80 г масло, щипка сол и щипка захар.

Необходими продукти за яйчния крем Патисери: 800 мл прясно мляко, 240 г захар, 4 жълтъка, 100 г царевично нишесте, прахче ванилия и за финал 250 г. меко масло.

Първо се започва с приготовлението на крема Патисери, защото той трябва да е напълно изстинал, В касерола сгорещете 600 мл от млякото със захарта и ванилията, а останалото мляко заедно със жълтъците и нишестето се разбъркват до получаване на гладка каша.

На тънка струйка и постепенно се излива топлото мляко към жълтъците, след което всичко се пресипва отново в касерола, връща се на котлона и се разбърква непрекъснато до сгъстяване. Когато кремът Патисери е готов, той се покрива с найлоново фолио и се оставя да изстине напълно.

В купа разбийте маслото и към него на части добавете напълно изстиналия крем. Важно е в действителност той да е напълно изстинал, както и добавянето на Патисерито да се случва на части.

Оставяме го настрана и преминаваме към приготвянето на пареното тесто.

Карпатка

В касерола се смесват млякото, маслото, солта и захарта, слагат се на котлона и след разтопяването на маслото се добавя и брашното. Всичко се разбърква енергично на слаб огън, за да не се получат бучки. Когато тестото започне да се отлепва от стените на тенджерата, значи е готово и трябва да се остави да се охлади за около 15 минути.

Идва ред на яйцата, които трябва да са леко разбити. Те се прибавят на части към охладеното тесто и всичко се разбърква до пълното им поемане.

Застелете с хартия за печене формата с откопчаваща се стена и изсипете в нея половината тесто. Изпечете за около 20 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна без вентилатор. Извадете и изпечете и останалото тесто.

В голяма чиния или отново във форма с откопчаваща се стена подредете тортата като поставите на дъното единия блат, застелете го с крем и сложите и втория блат. Приберете в хладилника за няколко часа, за да стегне крема. Когато тортата е готова, задължително я поръсете с пудра захар, а по желание можете и да я украсите с плодове по избор.

Насладете се на домашно приготвената ви полска торта Карпатка в компанията на чаша чай или кафе!

Опитайте също и тези изпитани рецепти за бутер Карпатка, еклерова Карпатка и класическа торта Карпатка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest