На 20 септември в САЩ отбелязват вкусния ден на пицата Пеперони. Така любимата за всички ни пица Пеперони е с противоречива история, която и до днес може да разпали бурни дискусии.
Дори и в наши дни италианците, които са изобретатели на пиците като цяло, спорят със своите задокеански братя, американците, чие изобретение е пицата Пеперони. За да не се включваме в техния спор, ние ще наречем тази вкусна пица италиано-американско творение.
Причините за подобно изказване се дължат на някои безспорни факти, а именно, че колбасът Пеперони, който е основна съставка на тази пица, е без никакво съмнение италиански, а самата пица Пеперони за първи път е започнала да се предлага в САЩ.
Да погледнем малко по-назад във времето, когато емигранти от Неапол са запознали американците със своята гордост-италианският колбас Пеперони, който се произвежда от свинско месо или от смес от свинско и телешко месо.
Към него се прибавят най-разнообразни подправки, но целта е винаги да присъства и лют червен пипер, който да му придаде леко пикантен вкус. Това донякъде обяснява и името Пеперони, защото на италиански с него се означава именно конкретен сорт чушки, подобни на нашенските камби.
В миналото, когато неаполитанските емигранти са се появили в САЩ, те са донесли със себе си и една от първите познати на американците рецепти за пица, която се е приготвяла с домати, зехтин, чесън, сирене и аншоа. Но са запознали американците и със своя колбас, за който става дума в момента - наденицата или саламът, известен днес като Пеперони.
Някъде след Втората Световна Война в много американски градове започват да се появяват италиано-американски магазини и заведения. В тези магазини, наред с всякакви италиански храни, се предлага и колбаса Пеперони, а в заведенията масово присъства и италианската пица. Тук вече е спорно да се каже кой точно е решил, че Пепрони е чудесна съставка за нея, но се предполага, че идеята е на американците.
Фактите сочат, че около 50-те години на миналия век Пеперони се е продавал по магазините на доста изгодни цени и вкусът му е допадал на мнозинството. След като през 60-те години на миналия век в САЩ отварят врати големи вериги пицарии като Доминос и Пица Хът, вниманието на местните майстори-пицари се насочва към Пеперони, защото е вкусен и сравнително евтин колбас, който е изключително подходящ за масова употреба.
Докато ако днес си поръчате в САЩ пица Пеперони, то тя ще ви бъде поднесена с колбаса Пеперони, моцарела и гъби. В Италия обаче по-добре заложете на пица Диаболо, защото ако поръчате пица Пеперони, пред вас най-вероятно ще бъде сервирана пица с чушки. Добре е да имате това наум!
Вижте също историята на пица Маргарита и рецепти за пица със салам.
Коментари