Неаполитанската пица, наричана по-често пица Неаполитана (Napoletana), е разновидност на добре познатото кулинарно изкушение с произход от Неапол, както показва и названието. За нейното приготвяне се използват свежи и прости съставки.
Основната е тестото, към което се добавят пресни домати, сирене моцарела, босилек по възможност в прясно състояние, и зехтин. Тази пица веднага се различава от останалите по своята сочност. Това е заради соса, който оставя пицата леко влажна и пречи да се реже на парчета.
Това обуславя големината на Неаполитанската пица - тя е по-малка в сравнение с много други видове. В диаметър Неаполитанската пица е около 12.5- 15 сантиметра и отговаря на представата за единична порция храна.
Характерна особеност на нейното приготвяне е бързината - пече се около 90 секунди на много висока температура.
Историята на пица Napoletana
Пицата, във вида, в който я познаваме, е изобретение на неаполитанските кулинари. Това изобретение все пак е заимствано от по-ранни опити, но ранните образци не са били покривани с домат - нещо, което сега е задължително за Неаполитанската пица.
Домати са докарани за първи път в Европа през 16-ти век, но до 18- ти век не са консумирани заради убеждението, че са отровни. Чак през 18-ти век бедните селяни в Неапол започват да добавят на хляба си домат и постепенно ястието започва да буди интерес като вид местен специалитет.
През 1889 година пицата добива огромна популярност след като крал Умберто и кралица Маргарита посещават Неапол и в тяхна чест е изпечена пица, наречена на името на кралицата, в която са вложени продукти с цветовете на знамето на Италия - червен с домата, бял с моцарелата и зелен с босилека.
Автентичната Неаполитанска пица получава своя сертификат през 20-ти век и трябва да отговаря на изискванията за автентичност.
Неаполитанска пица - задължителни съставки
Високо рафинираното италианско пшенично брашно е основна съставка, към което се добавят Неаполитанска мая, вода и сол за получаване на тесто.
То се покрива с пюрето от пресни домати, сирене моцарела и босилек. Зехтинът е последната добавка към пицата, преди да влезе в пещта, където се пече на огън с дърва.
Варианти на Неаполитанската пица
Три са основните варианти на Неаполитанската пица (разгледай галерията):
- Пица Маринара - доматите, чесънът, риганът и зехтинът са съставките, с които се покрива тестото;
- Пица Маргарита - домати, парчета моцарела, пресен босилек и зехтин е това, с което тестото се покрива;
- Пица Маргарита екстра - домати, биволска моцарела, пресен босилек и зехтин са съставките върху тестото за пица.
Вижте още:
- Вкусната история на пица Пеперони;
- Как да направим съвършената италианска пица
Коментари