Няма човек, който да не обича шоколад: горчив, млечен или бял, всеки има любим. Шоколадът винаги е бил източник на вдъхновение за интелектуалци, писатели, музиканти и художници - ето някои от страхотните цитати, написани за тази сладка закуска.
Брюксел, столицата на Белгия, се смята за световното кралство на шоколада.
Дългият път на шоколада
За повратна точка в историята на шоколада се смята 1527 г., когато испанският изследовател и един от другарите на Колумб Ернан Кортес се среща с водача на племето на ацтеките Монтесума. Последният, от своя страна, бил убеден, че Кортес е техният бог и спасител, дошъл от Изтока, според пророчеството аборигените веднага започнали да затрупват госта със злато и подаръци, сред които било и какаото.
Пътят на шоколада започва през 5000 г. пр.н.е. в Южна Америка, близо до река Амазонка и във Венецуела. Историците откриха малко село в долината Улуа в Хондурас - първоначално обитавано от такива древни култури като олмеките. Ацтеки и маи, които откриват шоколада.
В онези дни шоколадът е напитка, приготвена от какаови зърна с добавка на подправки, черен пипер или чили, която играе важна роля в традициите и културата на тези народи.
Шоколадът често се свързва със специални празници като Великден и Свети Валентин. През 1868 г. Ричард Кадбъри създава първото шоколадово блокче във формата на сърце за Свети Валентин.
Някога какаовите зърна са били толкова търсени, че са били използвани като валута. Дори на войниците от Войната за независимост понякога ссе разплащали в шоколад.
Шоколадът датира от древните народи на Мезоамерика. Какаовите зърна растат върху какаовото дърво Theobroma. Theobroma е гръцка дума, означаваща „храна на боговете“. Някога шоколадът е бил запазен за атлети, владетели и воини.
Наистина, светът на сладкишите бледнее и престава да бъде толкова изкушаващ без шоколад - млечен, черен шоколад, бял шоколад, аериран, горещ шоколад, топящ се в устата и носещ толкова удоволствие!
За състава на шоколада
Шоколадът извървява много дълъг и труден път, преди да попадне на масата на любителите на сладко и гастрономи. Следователно натуралният шоколад не може да бъде евтин.
За да спестят пари, производителите заменят скъпите съставки с евтини. Какво замества скъпите и естествени съставки в шоколада?
- Заместители на маслото - основен компонент на качествения шоколад е какаовото масло. Вместо какаово масло производителите добавят към „шоколада“ заместващи масла: палмово, памучно, соево, кокосово, слънчогледово. Но ако няма какаово масло, това не е шоколад, а сладкарско изделие;
- Белият шоколад трябва да е мек и кремообразен на вкус;
- Черният шоколад има по-ярък вкус от млечния. Трябва да усетите топли, земни, орехови нюанси. Това сладко изкушение съдържа над 1500 вкуса, нюанси и гами.
Шоколадът става много по-сладък, когато го споделите с човек, когото обичате. Затова не пропускайте да купите блокче истински шоколад и да приготвите за любимите си шоколадово суфле или някое изкушаващо шоколадово брауни.
Коментари