Gotvach.bg»Статии»Любопитно»История на картофите в няколко любопитни факта

История на картофите в няколко любопитни факта

Картофи

Картофите са сред най-често използваните зеленчуци в кулинарията. Това се дължи на факта, че имат висока хранителна стойност и са подходящи както за приготвянето на супи, яхнии, гарнитури и основни ястия, така и за направата на различни салати, та дори и десерти.

В света има над 4 000 сорта картофи, но по-интересно е да научите и някои любопитни факти относно тяхната история:

1. За първи път картофите са култивирани на Андите, и то на около 4 000 м височина. Предполага се, че това става още около 7 000 г. пр. н. е.;

2. За да могат да съхраняват картофите за по-дълго време, инките са ги изсушавали, като са ги оставяли на открито, след като ги измият. По този начин те са измръзвали, след което са били смачквани с цел да се загуби течността им и са оставяни на слънце. След това картофите са били обелвани и отново се оставяли на слънце. Този метод на изсушаване, който продължавал няколко седмици и който е известен като "чуньос", продължава да се използва в Перу и в наши дни. И в това няма нищо странно, защото по този начин картофите могат да издържат по няколко години;

Анди

3. Според някои картофите са пренесени за първи път в Европа от Перу към Испания, а според други пътят им е от Южна Америка към Ирландия и Англия. Знае се обаче, че консумацията на картофи не се е наложила бързо сред европейците, които ги използвали единствено за декорация заради красивите им цветове. В Русия дори се е считало, че картофите са причина за многобройните болести сред руското население;

4. Около 17- 18 в. най-големият консуматор и производител на картофи е била Ирландия. Това се обуславя от факта, че климатичните особености и релефа на страната се оказали особено подходящи за отглеждането им;

5. В България, където населението открай време е наблягало на житните култури, картофи започват да се отглеждат едва в края на 18 в.;

Сортове картофи

6. Картофите били сред основните провизии, които се превозвали по корабите по дългия им път от Новия към Стария свят, защото поради наличието на витамин С те предпазвали моряците от скорбут.

7. Сред най-големите производители на картофи днес се нареждат Китай, Русия и Индия, а в Европа - Полша и Германия.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest