Gotvach.bg»Статии»Любопитно»Любопитни факти за текилата

Любопитни факти за текилата

Любопитни факти за текилата
Комплект чаши за текила и шотове - 6 бр
Качество без компромис:
Комплект чаши за текила и шотове - 6 бр
18.00 лв.

Текилата, най-популярната мексиканска алкохолна напитка, е основа за приготвянето на много световноизвестни коктейли, сред които и Маргаритата.

Представлява вид ракия, която се произвежда от растението Агаве текилана и може да бъде консумирана по всяко време на деня.

И защото 24 юли в САЩ отдават почит на алкохола, като отбелязват деня на текилата, ето какво е интересно да знаете за текилата и за нейната история:

1. Пиенето на текила е ритуал, който всеки уважаващ себе си мексиканец е длъжен да спазва: във вдлъбнатината между палеца и показалеца се поставя малко сол, облизва се, текилата (сервирана в малки чашки, като за шотовете) се изпива на екс и веднага се изяжда резен лимон (с или без кората);

2. Растението агаве, от което се произвежда текилата, е на 100% мексиканско. Представлява трънливо растение с островърхи листа, които се насочват във всички посоки като шпаги;

3. Името текила произлиза от Текилан, което на езика на местните индиански племена означава Мястото, на което се плащат всички данъци. Това всъщност е община в мексиканския щат Халиско;

Мексиканска текила

4. Според закона за интелектуалната собственост Агаве текилана може да бъде отглеждано само в Халиско, Гуанахуато, Мичоакан и Тамаулипас. Този закон, както и много други мексикански закони, не се спазват стриктно;

5. След като бъде засадено агавето, трябва да изминат цели 9 години, за да се стигне до готовата текила;

6. Има 4 вида текила, които се разграничават в зависимост от степента на отлежаване на мексиканската ракия. Това са млада, бяла, отпочинала и отлежала текила, които в Мексико се наричат съответно ховен, бланко, репосадо и аниехо;

7. За най-качествена се счита отлежалата текила, която задължително се сервира в конячена чаша;

8. Най-популярна обаче е бялата текила, позната и като сребърна. Причината е, че при нея ароматът и вкусът на агавето са доста по-осезаеми;

9. Текилата подлежи на двойна дестилация, след което се получава бялата текила. В зависимост от това колко дълго ще бъде оставена да престои в дървени бурета, се получават съответно отпочиналата и отлежалата текила;

10. От агаве се приготвя и мескал, също емблематична алкохолна напитка за Мексико. При бутилирането на мескала в шишето се поставя специален вид червей, който допринася за облагородяване на вкуса и аромата на този вид текила.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
50
42
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен