Емблематичната неаполитанска пица вече е част от списъка на ЮНЕСКО, където попада нематериално културно наследство на човечеството. От организацията посочват, че са добавили култовото тестено изделие, защото чрез него желаят да запазят кулинарните и културни обичаи на Италия.
По традиция неаполитанската пица се прави от тъничко тесто, което готвачите търпеливо изчакват да бухне в продължение на едно денонощие. Друга характерна особеност при приготвянето на специалитета е, че се изпича в пещ, направена от тухли, като огънят се поддържа с дърва.
Неаполитанската пица се прави в две разновидности. Едната е по-семпла и съдържа само чесън, риган и домати. Другата, по-известна като Маргарита, съдържа моцарела, домати и босилек.
Пицата Маргарита е една от визитните картички на италианската кулинария. Според легендата тя е направена през далечната 1889 година в чест на кралицата Маргарита Савойска. Друг любопитен факт е, че продуктите от пицата изобразяват багрите на италианския флаг.
Коментари