Популярната пица Маргарита навърши 125 години. Италианският специалитет е създаден през юни 1899 година от неаполитанския готвач Рафаеле Еспозито.
Историята на пица Маргарита разказва, че Рафаеле Еспозито е поканен от началника на трапезното обслужване - Камило Гали, на италианското кралско семейство.
Еспозито е приготвил пицата специално за кралица Маргарита Савойска, заради което популярният специалитет носи нейното име.
Актът, с който се удостоверявало приготвянето на пица Маргарита, е писмо, подписано от Камило Гали през 1899 година, когато италианският майстор-готвач създава пица с нови продукти върху традиционно тесто.

Рафаеле Еспозито включва в пицата домати, моцарела и босилек, които, освен че са традиционни за неаполитанския край, и пресъздават цветовете на италианското национално знаме.
След като пицата е била одобрена от кралица Маргарита, италианското кулинарно изкушение се запазило и до днес като едно от най-обичаните храни по света.
Според проучване на Конфедерацията на дребните и средни италиански фермери – Колдирети, 39% от италианците смятат пицата за свое национално ястие.
Пица е най-употребяваната дума от италианския език, като я следват думите капучино, спагети и еспресо.
Пица Маргарита е обявена за традиционно ястие на Неапол, тъй като е приготвена за първи път в този град.

Колдирети казват, че най-вкусната Маргарита се приготвя само с чист италиански зехтин.
Макар че е един от най-популярните италиански специалитети, пица Маргарита не е най-старата пица, която някога е приготвяна.
Първата пица е приготвена през 997 година и въпреки че не се знае от какви продукти е била съставена, със сигурност може да се твърди, че пицата не е съдържала домати, тъй като този зеленчук влиза в европейската кухня, след като е донесен от Америка.
Американците са и нацията, която консумира най-много пица, като един човек консумира за една година средно 13 килограма от италианското изкушение.
Италианците остават на второ място в класацията със 7.6 килограма на човек годишно.
Коментари