На 3-ти юли гастрономите в САЩ и дори в цял свят отбелязват Деня на шоколадовата вафла.
Вкусният десерт, който е сред най-разпространените у нас сладкиши, по традиция се приготвя от хрупкави кори, върху които изпъкват квадратчета.
Самите пластове се слепват с крем и десертът приема формата на геометрична фигура, най-често правоъгълник.
Смята се, че рецептата за първите вафли е приготвена на територията на днешна Холандия още през шести век. С времето тя е била модифицирана и сега можем да открием най-различни разновидности на десерта.
Има локумени вафли, вафли с мед, вафлички с карамел, таханови вафли. Шоколадовите вафлички обаче си остават класика в жанра.
Освен за самостоятелна консумация те са подходящи за украса на торти и други сладкиши кремове и домашен сладолед и мелби. Използват се и като основен продукт в различни десерти.
Задължително отбележете днешния ден, като похапнете вафла или направите:
- Плодов кекс с банан и вафли;
- Десерт с вафли и ванилов пудинг;
Коментари