Има няколко вида бульони в зависимост от използваните продукти: зеленчуков, гъбен, костен, месно-костен, рибен и бульон от птици. Всички видове бульони могат да бъдат поднесени с добавка по избор (освен варените меса, риби и т.н.)
- Задушени зеленчуци - моркови, корени от магданоз, пащърнак и стар лук. Зеленчуците се нарязват на дребно и се задушават в малко краве масло и няколко лъжици от бульона. Задушават се, докато зеленчуците омекнат. Могат да се прибавят и грах, магданоз и подправки - сол, черен пипер на вкус;
- Задушен ориз - също може да бъде смесен с грах от консерва (отцеден от сока), черен пипер и копър;
- Галушки (халушки) от грис, яйце и сол, сварени в подсолена вода, отцедени и залети с краве масло;
- Различни видове тестени изделия - те трябва да са сварени в подсолена вода, изплакнати със студена вода и залети с разтопено горещо масло;
- Палачинки - нарязани на тънки ивици;
- Пирожки от многолистно тесто;
- Хлебни хапки - наръсени с масло, кашкавал, ким и запечени за няколко минути във фурната;
- Кнедели - сварени и нарязани на филии, полети с масло.
Коментари