Месото от диво прасе изисква специфично готвене. То има доста особености. За да се премахне миризмата, особено при мъжките прасета, преди приготвянето на месото то трябва да се накисне в разтвор от вода и оцет – 2 супени лъжици оцет на 1 литър вода. В тази марината месото престоява четири часа.
Месото на младите диви прасета няма нужда от накисване в марината. Ако върху месото е останала четина, тя трябва да бъде отстранена с попарване с вряла вода, а след това с издърпване и изстъргване с остър нож.
При нужда дори се изгарят останалите по месото косъмчета. За кулинарна обработка е подходящо месо с кожа, добре почистена от четината.
Най-вкусните части на дивото прасе са задните бутове и средната част, както и плешката. Плешката и средната част се използват за печене, както и за пушено месо. Ако върху месото има много мазнина, тя се изрязва, като се оставя слой с дебелина един сантиметър. Това подобрява вкуса на месото.
Когато се правят пържоли от диво прасе, те се начукват, за да станат по-плоски, след това се поръсват със сол и се пържат на тиган. Месото може да се намаже с разбито яйце и след това – в галета, и така се получава много вкусно.
Ако приготвяте супа от диво прасе, трябва да имате предвид, че парчетата, които съдържат мускули с големи парчета съединителна тъкан, трябва да се варят дълго време.
За целта месото се слага в студена вода, която се оставя да кипне. Дългото нагряване на месото във водата разтваря грубите колагенови влакна на съединителната тъкан и бульонът става вкусен, а месото – крехко.
Задушената плешка от диво прасе е вкусна и подходяща за основно ястие на празничната трапеза.
Необходими продукти: 600 грама месо от плешка, 50 милилитра олио, 50 грама брашно, 1 глава лук, сол и черен пипер на вкус, 1 чаена лъжичка ким.
Месото се измива, подсушава се и се нарязва на порции. Начуква се с чукче, посолява се, поръсва се с черен пипер и ким и се поръсва с брашно.
Пържи се в загрята мазнина и се изважда да се отцеди. В същата мазнина се запържва нарязаният на ситно лук, добавя се месото, добавя се вряла вода и се задушава до омекване. Сервира се с картофи.
Много е вкусно месото от диво прасе със сос от вино.
Необходими продукти: 500 грама месо, 50 милилитра олио, 10 грама захар, 1 супена лъжица доматено пюре, 1 супена лъжица брашно, 100 милилитра червено вино, сол на вкус.
Месото се измива, подсушава се и се запържва в нагорещената мазнина от всички страни. Добавя се захарта, доматеното пюре, посолява се, долива се малко вряла вода, затваря се с капак и се задушава до омекване.
Готовото месо се вади и се реже на парчета. Сосът от задушаването се сгъстява със запеченото на тиган брашно, долива се виното и при нужда се добавя малко вряла вода за разреждане. Сосът се претрива през гевгир и в него се слага месото. Сервира се с ориз или макаронени изделия.
Коментари