Все по-напористото търсене на съвременния човек в сферата на здравословната, балансирана и същевременно вкусна храна води до невероятни кулинарни открития. Едно от тях е киноата – това отдавна забравено растение, което последното десетилетие стана абсолютен хит в кулинарията.
Киноата може да се открие само по високите полета на Андите, до около четири хиляди метра над морското равнище. Днес големите едва 3-4 мм бели зрънца на растението с едри сърцевидни листа са един от търсените продукти на пазара на диетични и полезни храни. Причините да включите киноа в менюто си са много. Ето кои са трите основни:
Богато съдържание на протеини
В миналото киноата е била основен източник на протеини за боливийци, перуанци, еквадорци и чилийци. Единствените домашни животни по онова време – ламите и морските свинчета, не носели почти никакви протеини в себе си. Освен тях в киноата присъстват и всички основни аминокиселини, които са необходими на човешкия организъм.
По този начин тя се превръща в почти перфектния заместител на месото, поне по отношение на качество на белтъчното съдържание. Препоръчва се на вегани и вегетарианци. Има още калций и не съдържа глутен – какво по-хубаво. Това я прави подходяща за всяка безглутенова рецепта или за направата на пшеничено брашно.
Биологично чист продукт
Киноата се произвежда по биологични методи без изкуствени пестициди и торове. Липсата на потенциално опасни вещества е сред основните причини да включите древното растение в менюто си.
Готви се бързо
Киноата се готви за не повече от 15-20 минути. Основният начин за приготвяне е варенето. За целта дребните зрънца се заливат с два пъти повече вода. Варят се, докато станат прозрачни. Сварената киноа се характеризира с леко хрупкава текстура, землист аромат и вкус на ядки.
Тя е перфектен заместител както на булгур, така и на кускус, а дори и ориз, стига в рецептата да не е указано задължителното му присъствие, както в ризото например.
Може да се добавя както към вегетариански ястия със зеленчуци по избор, така да се приготвя с месо или риба. От семенцата се правят още пилафи и салати, дори десерти. Някои добавят сварените прозрачни зрънца в сутрешната порция мюсли.
Опитайте някои от нашите рецепти с киноа: Кюфтета с киноа и булгур, Пилешко с киноа, Киноа със зеленчуци, Салата с киноа и зеленчуци, Киноа с коприва.
Коментари