Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сготвим домашна кокошка

Как да сготвим домашна кокошка

Яхния от домашна кокошка

Няма нищо по-вкусно от домашното производство – независимо дали става дума за плодове, зеленчуци, подправки или месо. Домашните растения и меса са винаги сигурни – знаеш как е отгледано животното, че е екологично чисто и че няма никакъв шанс да ти навреди.

Ако имате възможността да похапвате домашно произведени продукти, вие сте истински късметлии. Но има ли разлика в приготвянето на домашно животно и такова купено от магазина?

Има разлика, да. Домашната кокошка има по-жилаво месо от купената. Основната причина е, че домашните животни имат повече движение.

За да се спасите от жилавото домашно месо, просто трябва да сварите кокошката преди да започнете да я готвите.

Най-добре и най-бързо ще стане, ако разполагате с тенджера под налягане. Варете кокошката там около час, а след това вече направете избраната от вас рецепта.

Печена кокошка

Ако разполагате с обикновена тенджера, ще трябва да я варите по-дълго – проверявайте от време на време дали е сварено месото. След като е сварена започнете готвенето, а самият бульон, ако не го използвате за гозбата, приберете. Можете друг ден да го добавите в някакво ястие или да си приготвите супа.

Ето една рецепта за яхния, в която ще използвате бульона от кокошката:

Яхния от домашна кокошка

Необходими продукти: 1 бр. кокошка, 3 глави лук, 2 домата, 3 пиперки, 7 – 8 картофа, червен пипер, сол, олио, магданоз

Начин на приготвяне: След като сте сварили кокошката, нарежете я на порции. След това нарежете и лука на ситно, сложете го да се запържи и добавете в сгорещената мазнина и месото. След като лукът промени цвета си, добавете 2 ч.л червен пипер и разбъркайте – постепенно добавете нарязаните пиперки и домати, налейте бульона, където се е готвила кокошката и оставете да заври.

След около 20 минути добавете нарязаните картофи и след като омекнат сложете подправките. Ако желаете да сгъстите яхнията, отделете 5 с.л от соса и ги оставете да поизстинат. После добавете към соса 2 с.л брашно и разбъркайте, добавете към яхнията, когато е готова, като разбърквате постоянно. След това оставете да се задуши около 2 минути и изключете котлона.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest