Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Как да сготвим домашна супа за душата?

Как да сготвим домашна супа за душата?

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Мастър Шеф
94
Как да сготвим домашна супа за душата
Снимка: Албена Асенова

Кое е това блюдо, което може едновременно да ни стопли, да укроти глада ни и да ни достави витамини, фибри и минерали, без да качваме телесна маса. Това е домашната супа, разбира се. Тя винаги трябва да присъства на нашата трапеза. Всяко семейство я обожава, защото се приготвя бързо и лесно и винаги е вкусна.

Но за да е полезна за здравето, трябва да избираме сезонни зеленчуци, отгледани възможно най-близко до нашето населено място, водата да е изворна или филтрирана, солта - малко, а богатите на антиоксиданти подправки, чесън и лук - голямо количество.

Българската домакиня е страшно изобретателна и находчива по отношение на съхраняване, консервиране и замразяване на голяма част от продуктите, влизащи в състава на едно ястие. Още от пролетта започвам подготовката за набавяне на продукти.

Като запазвам ценните съставки, съхранявайки и подготвяйки по правилния начин продуктите, моето семейство получава разнообразна кухня благодарение на грижата и вниманието за това.

Заготовки и съставки за супа

Домашни кубчета бульон за супа

Да започнем със зелените продукти - да замразим спанак, нарязан на ситно, зелен лук, да консервираме лапад, да съберем и изсушим коприва, ето част от идеите за превъзходна зелена супа в зимният период. По този начин и приготвянето на бульоните е приятна задача. Приготвени от свежи и сезонни зеленчуци, замразени на порции или в торбички за лед, като кубчета - идеите ни носят удобство по всяко време.

Супите, базирани на леща, гъби, пилешко или пуешко месо, лесно могат да се превърнат в единствено ястие. Прекрасно знаем, че в забързаното ежедневие, стрес и заседнал начин на живот избираме бързото похапване на нещо, за да заситим глада. Това не е правилният вариант и за мен винаги той има решение.

Никак не е удобно да си вземем купа със супа, колкото и да ни се иска, по време на работа. Затова по-удачен вариант е пасираната супа - удобно, питателно и засищащо, отпивайки я с прясно изцеден от сутринта лимонов сок.

Подправки за домашна супа

Подправки за супа

Подправките са много важни и незаменим продукт за приготвянето на всяка хубава домашна супа. Всяка ароматна тревичка има свой принос за вкуса и за здравословните качества на супата. Най-добре се съхраняват през съответния за тях сезон /най-вече края на лятото и есента/, като се замразяват в прясно състояние или като изсушена подправка. Така си спестяваме неудобството, особено през зимата, да ги закупуваме от пазара безвкусни, с лошо качество и без аромат.

Най-желаните подправки са и ценни за нашето здраве, освен че те подобряват качеството и на бульоните, които приготвяме.

- Магданоз - укрепва сърцето и е полезен за зрението;

- Джоджен /гьозум/ - той е полезен за стомашно чревния тракт и за нашето храносмилане;

- Кимион - помага за подуването на корема;

- Мащерка - Действието е антисептично;

- Девисил - помага при изтощение;

- Чубрица - намалява образуването но газове.

Предимства на домашната супа

Домашна супа

За разлика от домашните супи готовите съдържат прекалено много сол. По същата причина избягвайте купешките кубчета бульони, които съдържат доста консерванти и подобрители.

Научни изследвания отдавна сочат, че ако всеки ден заменяме две основни ястия с две порции супа, ще имаме 50% по-големи шансове да намалим и телесното си тегло.

Това е така, защото при един и същи брой калории супата съдържа повече вода и заема повече място в стомаха, като създава чувство на ситост и осигурява голямо количество енергия.

Едни от най-любимите супи у нас са пилешка супа, супа топчета. От години все по-голяма популярност набира фалшивата шкембе чорба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest