Повечето от нас смятат копривата за плевел и по всякакъв възможен начин избягват контакт с нея. Причината за това са най-вече листата на растението, които ужилват болезнено.
Не пренебрегвайте копривата - това много полезно растение, тъй като то се използва широко за медицински, кулинарни цели, както и за витаминно хранене за домашни любимци.
В тази статия ще говорим как правилно да събираме и сушим копривата у дома.
Събирането на коприва трябва да започне в началото на пролетта - месец май, и да приключи в средата на юли. Най-полезните за кулинарни и медицински цели са издънките и листата, събрани през май.
Събирането трябва да бъде в сухо слънчево време. За да предпазите тялото от болезнени опарвания от коприва, облеклото трябва да бъде избрано от плътен материал. Дългите ръкави и ръкавиците ще направят събирането много по лесно.
За сушене на копривата можете да съберете отделни листа или да изрежете зелената част заедно със стъблото. Майската коприва се суши с клонки, тъй като издънката на такава коприва все още е много нежна.
Методи за сушене на коприва
1. На въздух
Този метод има две опции:
- Листата или клонките от коприва могат да бъдат разположени в един слой върху парче плат. Поставят се под добре вентилирано място на сянка. Периодично тревата се надига и се преобръща.
- Клонките от коприва се събират на малки снопове и се връзват с листа. Можете да изсушите копривата на снопове на тавана, основното е мястото да е добре проветрено и тъмно.
Времето за сушене на билката по естествен начин зависи от метеорологичните условия. Средно отнема 2-3 седмици.
2. Във фурната
Ако няма подходящо място за сушене на коприва, можете да използвате фурната. Температурата на сушене трябва да бъде не повече от 45 градуса. Това условие е необходимо, тъй като голямо количество етеричните масла и хранителни вещества се разлагат при повишени температури.
Ако имате коприва на разположение, препоръчваме да опитате от тези рецепти с коприва:
- супа от коприва;
- чай от коприва;
Коментари