Gotvach.bg»Съвети»Kак да си направим чай от коприва?

Kак да си направим чай от коприва?

Kак да си направим чай от коприва?
Стилен свещник на дървена стойка
Практичен аксесоар за вашия дом:
Стилен свещник на дървена стойка
5.40 лв.

Копривата е многогодишно растение, познато от древността. Тя е доказано едно от най-полезните природни дарове на пролетта. Богата е на минерали, витамини и фибри. Съдържа големи количества желязо, също така витамин С, А, Е В, Д, К, калций,манган, цинк, калий, магнезий, мед и други.

Копривата има тонизиращо, диуретично, стягащо, отхрачващо и противовъзпалително действие.

От копривата могат да се направят тинктури, кремове, пайове, чай и други. Тя се намира лесно. През пролетта се среща във всеки двор.

Чая от коприва се препоръчва при:

- Болки в черния дроб;

- Възпаление на черния дроб;

- Белодробни заболявания;

- Бъбречни заболявания;

- Артрити;

- Анемия;

- Левкемия;

- При алергии;

- При ишиас;

- За нормализиране на кръвната захар.

Копривата се използва в различни ястия, супи с коприва, салати и чай.

Освен в кулинарията копривата се използва и за направата на козметика.

Как да направим чай от коприва

За да се запазят полезните вещества при направата на чай от коприва, течността и билката само се запарват.

В малка тенджера се слага 250 мл вода да заври на бавен огън.

В отделен съд се слага 1 супена лъжица сушени листа от коприва. След като водата заври, се излива при сушените листа.

Съдът се покрива с капак и се оставя за 15 - 20 минути да се запари.

Запарва се, за да се разтворят хранителните вещества и витамините от копривата.

Чая от коприва се прецежда и се подслажда с мед или захар.

Ако искате да направите по-силен чай от коприва, запарете 2 - 3 супени лъжици сухи листа в 500 - 700 мл вода.

Захлупете и оставате така да престои цяла нощ.

Подслажда се и се консумира на сутринта.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
Общо гласували: 1
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Този съвет още не е коментиран. Бъди първият, който ще остави коментар към него:Анонимен