Копривата е многогодишно растение, познато от древността. Тя е доказано едно от най-полезните природни дарове на пролетта. Богата е на минерали, витамини и фибри. Съдържа големи количества желязо, също така витамин С, А, Е В, Д, К, калций,манган, цинк, калий, магнезий, мед и други.
Копривата има тонизиращо, диуретично, стягащо, отхрачващо и противовъзпалително действие.
От копривата могат да се направят тинктури, кремове, пайове, чай и други. Тя се намира лесно. През пролетта се среща във всеки двор.
Чая от коприва се препоръчва при:
- Болки в черния дроб;
- Възпаление на черния дроб;
- Белодробни заболявания;
- Бъбречни заболявания;
- Артрити;
- Анемия;
- Левкемия;
- При алергии;
- При ишиас;
- За нормализиране на кръвната захар.
Копривата се използва в различни ястия, супи с коприва, салати и чай.
Освен в кулинарията копривата се използва и за направата на козметика.
Как да направим чай от коприва
За да се запазят полезните вещества при направата на чай от коприва, течността и билката само се запарват.
В малка тенджера се слага 250 мл вода да заври на бавен огън.
В отделен съд се слага 1 супена лъжица сушени листа от коприва. След като водата заври, се излива при сушените листа.
Съдът се покрива с капак и се оставя за 15 - 20 минути да се запари.
Запарва се, за да се разтворят хранителните вещества и витамините от копривата.
Чая от коприва се прецежда и се подслажда с мед или захар.
Ако искате да направите по-силен чай от коприва, запарете 2 - 3 супени лъжици сухи листа в 500 - 700 мл вода.
Захлупете и оставате така да престои цяла нощ.
Подслажда се и се консумира на сутринта.
Коментари