Gotvach.bg»Статии»Кое за какво е полезно»Невероятните ползи на супата от коприва

Невероятните ползи на супата от коприва

EvgeniaEvgenia
Мастър Шеф
94228877
Невероятните ползи на супата от коприва

Много хора не са запознати с многобройните ползи за здравето от копривата. Въпреки че тя е толкова разпространена и достъпна.

Домашната, питателна супа от коприва е лесен начин да включите копривата в ежедневното си меню. Освен това тя не е и скъпа. Преди да поговорим за вкусното ястие обаче, нека се запознаем със самото растение!

Копривата се появява в градините всяка пролет и е едно от нашите най-хранителни, но пренебрегвани растения. По-напред сме склонни да мислим за нея, като за плевел и не я възприемаме, като храна.

И все пак копривата има дълга история и се ползва в медицината по цял свят от векове.

Лечебни свойства на копривата

Листата от коприва и корена на копривата имат различни ползи за здравето. Пресните листа от коприва са лесни за използване у дома и са снабдени с хранителни вещества. Корените на копривата са източник на витамин С, витамини от група В, витамин К, калций, магнезий, калий, желязо, фитонутриенти и малко количество омега 3 мазнини. Чаша варена коприва съдържа почти 430 mg калций, което е почти половината от нашия препоръчителен дневен прием. Дори чашата мляко в сравнение с копривата, съдържа около 300 mg калций.

Копривата е диуретик и също така помага потенциално за понижаване на кръвното налягане.

Предлага се полезна супа от коприва в пролетните програми за детоксикация, тъй като високите нива на хранителни вещества, фитонутриенти и хлорофил, които съдържа, осигуряват подхранване и детоксикация на организъма. Диуретичното й действие, също помага за изхвърляне на токсините от тялото.

Копривата също така действа противовъзпалително. От години листата на копривата се използват за предотвратяване на възпаление при остеоартрит, екзема, сенна хрема и други алергични състояния, което потенциално помага за „намаляване“ на алергичните реакции. Това вероятно се дължи на техния мощен антихистаминов ефект (листата от коприва съдържат, кверцетин и витамин С), както и на способността им да намаляват други възпаления.

Невероятните ползи на супата от коприва

Запарката от коприва действа подхранващо на косата. От векове листата на коприва се използват за лечение на мазна коса и пърхот (вероятно поради съдържанието на силициев диоксид). Те подхранват косъма. Придават му блясък, жизненост и плътност. Затова тази съставка присъства в козметиката за коса и други продукти за разкрасяване.

Време за бране на копривата

Идеалното време за готвене на полезна супа от коприва, е когато листата са все още млади и нежни – преди копривата да цъфне. Определено ще ви трябват ръкавици, за да ги съберете, за да не се ужилите, но методът е бърз и прост. Отрязват се 3-4 връхни листа от младо растение коприва и се поставят в торба (за тази рецепта по-долу, ще ви трябват около ½ торба връхчета от коприва). След като копривата е сварена или смачкана, паренето изчезва и можете да се насладите на нейния невероятен вкус.

Здравословна супа от коприва

Тази здравословна рецепта за супа от коприва е лесна за приготвяне. Добавянето на пресни картофи (необелени) добавя фибри, повече витамин С и калий.

Необходими продукти:

- млада коприва - 400 г, измита

- пресни картофи - 250 г, измити и грубо нарязани

- пилешки бульон - 1 литър

- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно

- 1 супена лъжица зехтин или парче масло

- скилидки чесън - 2 бр.

- джоджен

- фиде

Невероятните ползи на супата от коприва

Начин на приготвяне:

За да направите вкусната копривена чорба, най-напред нарежете чесъна и го оставете настрана.

Задушете зеления лук в голяма тенджера в зехтина, докато омекне, преди да добавите чесъна и да бъркате около една минута.

Добавете картофите, пилешкия бульон и оставете да заври.

Оставете да къкри 15 минути или докато картофите омекнат, и включете листата от коприва.

Оставете да къкри, като включете фидето и подправките. Варете до готовност на фидето и ако е необходимо добавете още вода. По желание гарнитрайте с варени яйца, сметана, пармезан или др.

За здравословен обяд може да приготвите също супа с коприва и сирене, чорба от коприва с яйце, копривена супа с ориз.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest