Много хора не са запознати с многобройните ползи за здравето от копривата. Въпреки че тя е толкова разпространена и достъпна.
Домашната, питателна супа от коприва е лесен начин да включите копривата в ежедневното си меню. Освен това тя не е и скъпа. Преди да поговорим за вкусното ястие обаче, нека се запознаем със самото растение!
Копривата се появява в градините всяка пролет и е едно от нашите най-хранителни, но пренебрегвани растения. По-напред сме склонни да мислим за нея, като за плевел и не я възприемаме, като храна.
И все пак копривата има дълга история и се ползва в медицината по цял свят от векове.
Лечебни свойства на копривата
Листата от коприва и корена на копривата имат различни ползи за здравето. Пресните листа от коприва са лесни за използване у дома и са снабдени с хранителни вещества. Корените на копривата са източник на витамин С, витамини от група В, витамин К, калций, магнезий, калий, желязо, фитонутриенти и малко количество омега 3 мазнини. Чаша варена коприва съдържа почти 430 mg калций, което е почти половината от нашия препоръчителен дневен прием. Дори чашата мляко в сравнение с копривата, съдържа около 300 mg калций.
Копривата е диуретик и също така помага потенциално за понижаване на кръвното налягане.
Предлага се полезна супа от коприва в пролетните програми за детоксикация, тъй като високите нива на хранителни вещества, фитонутриенти и хлорофил, които съдържа, осигуряват подхранване и детоксикация на организъма. Диуретичното й действие, също помага за изхвърляне на токсините от тялото.
Копривата също така действа противовъзпалително. От години листата на копривата се използват за предотвратяване на възпаление при остеоартрит, екзема, сенна хрема и други алергични състояния, което потенциално помага за „намаляване“ на алергичните реакции. Това вероятно се дължи на техния мощен антихистаминов ефект (листата от коприва съдържат, кверцетин и витамин С), както и на способността им да намаляват други възпаления.
Запарката от коприва действа подхранващо на косата. От векове листата на коприва се използват за лечение на мазна коса и пърхот (вероятно поради съдържанието на силициев диоксид). Те подхранват косъма. Придават му блясък, жизненост и плътност. Затова тази съставка присъства в козметиката за коса и други продукти за разкрасяване.
Време за бране на копривата
Идеалното време за готвене на полезна супа от коприва, е когато листата са все още млади и нежни – преди копривата да цъфне. Определено ще ви трябват ръкавици, за да ги съберете, за да не се ужилите, но методът е бърз и прост. Отрязват се 3-4 връхни листа от младо растение коприва и се поставят в торба (за тази рецепта по-долу, ще ви трябват около ½ торба връхчета от коприва). След като копривата е сварена или смачкана, паренето изчезва и можете да се насладите на нейния невероятен вкус.
Здравословна супа от коприва
Тази здравословна рецепта за супа от коприва е лесна за приготвяне. Добавянето на пресни картофи (необелени) добавя фибри, повече витамин С и калий.
Необходими продукти:
- млада коприва - 400 г, измита
- пресни картофи - 250 г, измити и грубо нарязани
- пилешки бульон - 1 литър
- 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
- 1 супена лъжица зехтин или парче масло
- скилидки чесън - 2 бр.
- джоджен
- фиде
Начин на приготвяне:
За да направите вкусната копривена чорба, най-напред нарежете чесъна и го оставете настрана.
Задушете зеления лук в голяма тенджера в зехтина, докато омекне, преди да добавите чесъна и да бъркате около една минута.
Добавете картофите, пилешкия бульон и оставете да заври.
Оставете да къкри 15 минути или докато картофите омекнат, и включете листата от коприва.
Оставете да къкри, като включете фидето и подправките. Варете до готовност на фидето и ако е необходимо добавете още вода. По желание гарнитрайте с варени яйца, сметана, пармезан или др.
За здравословен обяд може да приготвите също супа с коприва и сирене, чорба от коприва с яйце, копривена супа с ориз.
Коментари