С настъпването на пролетта на пазара се появяват всякакви зелени вкусни зеленчуци, които сме чакали цяла зима и от които нашият организъм има голяма нужда.
Колкото повече се затопля времето, толкова повече пресни продукти можем да намерим по пазарите. Желателно е, когато ги има в пресен вариант, да използваме тях, а за другото време от годината можем да си консервираме почти всички видове зеленчуци.
Има такива, чиято консервация не е особено популярна, а всъщност в нея няма нищо по-сложно и дори по-различно от консервирането на другите видове зеленчуци.
Киселецът, лападът и спанакът са много полезни храни. Можете успешно да си ги консервирате за зимния период, без да се притеснявате, че тези вкусни зеленчуци ще загубят от вкуса или от качествата си.
Единият от начините за консервиране на лапад, спанак и киселец е във фризер – измивате зеленчука добре, подсушавате го и след това го нарязвате, нареждате го в найлонови пликове или кофички и го прибирате на студено във фризера.
Може да го използвате, когато решите – доста странно звучи да хапваш лапад при минусови температури, за които е характерно похапването на кисело зеле, например.
Има и още един начин за консервирането на тези зелени вкусотии. Без значение дали правите лапад, спанак или киселец, формулата е една и съща – резултатът също е отличен, както при горното предложение.
Измивате добре зеленчука. Завирате вода и слагате вътре зеленчука, след което изчаквате 2-3 минути и го вадите.
Оставяте го леко да изстине и го поставяте в бурканчета – затягате добре и ги стерилизирате по същия начин, по който се варят другите консерви.
Отново ще имате спанак, лапад и киселец за времето, когато те не се продават на пазара. Добре е всяка година да изразходвате тези торбички във фризера или бурканчетата и да си правите нови, когато се запролети.
Коментари