Известни са две основни технологии за консервиране на гъби – това са осоляването и мариноването. Осоляването се прави в дървен, емайлиран или стъклен съд, като се добавят различни видове подправки – кимион, черен пипер, карамфил, хрян, копър.
При осоляване гъбите се слагат под тежест, за да пуснат сок. Консервирането на гъби в оцетна марината се прави по два начина – маринатата се сварява заедно с гъбите или отделно.
Консервирането на гъби в оцетна марината също е два вида – маринатата се вари с гъбите или отделно. Във втория случая маринатата се получава прозрачна и светла, но се губи наситеният гъбен аромат.
Старинна рецепта за печурки ще изненада с аромата и вкуса си не само вашите близки, но и самите вас. С тънък нож обелете горната ципа на печурките, а големите не само обелете, но и разрежете на четири.
Наредете в буркани, като между всеки ред гъби поръсвате един тънък пласт сол, смесена с нарязан на ситно кромид лук и зърна черен пипер. Напълнете буркана догоре, затиснете с тежест, залейте с олио, сложете парче плат, завържете го с връвчица и оставете на студено.
Ако се образува твърде много сок от гъбите след няколко дни, използвайте го за приготвянето на сосове. В буркана сокът трябва да покрива гъбите на два пръста. Преди да консумирате осолените по този начин гъби, ги измийте с хладка вода.
Различни видове гъби се консервират със сол, лимонтузу, оцет и подправки. Дребните гъбки се консервират цели, малките се нарязват на парченца.
След като измиете гъбите, пригответе разтвор от вода и сол. На всеки килограм гъби разтворете 40 грама сол в 200 мл вода. Добавете няколко зрънца лимонтузу в разтвора, за да не потъмнеят гъбите.
Сложете тенджерата с разтвора на среден огън и щом кипне, добавете гъбите и ги варете около пет минути. Разбърквайте ги и периодично махайте пяната.
Добавете подправки по вкус. За гъбите са най-подходящи дафинов лист, канела, карамфил, бял и черен пипер. След като добавите подправките, варете гъбите, докато са готови – разтворът трябва да стане прозрачен, а гъбите да паднат на дъното на съда.
Минута преди да свалите съда от огъня, добавете оцета – една чаена лъжичка на всеки килограм гъби. Гъбите с отварата разпределете в буркани, като съотношението гъби-течност трябва да е 3:2. Затворете бурканите и стерилизирайте петдесет минути на сто градуса. Извадете бурканите и обърнете с капачките надолу, докато изстинат.
С мариновани гъби препоръчваме да си приготвите пица с гъби или тези вкусни пържоли с гъби.
Научи също как се белят гъби, как можеш да си замразиш гъби и опасна ли е консумацията на гъби по време на бременност.
Коментари