Киселецът и лападът са пълни с витамини, затова се използват за приготвянето на вкусни и здравословни ястия.
С киселец може да приготвите вкусна здравословна супа. Необходими продукти: 500 грама пилешко месо, 2 литра вода, 1 глава лук, 2 моркова, 1 дафинов лист, 4 зърна черен пипер, сол на вкус, 3 картофа, 200 грама киселец, 3 твърдо сварени яйца, сол и млян черен пипер на вкус, 30 милилитра олио, 100 милилитра течна сметана.
Начин на приготвяне: Приготвя се бульон, като пилешкото се сварява в 2 литра вода заедно с половината глава лук, единия морков, дафиновият лист и черният пипер на зърна.
Лукът и морковът се махат от бульона, пилешкото се вади и се нарязва на ситно. Бульонът се прецежда.
Киселецът се измива, нарязва се на едро, картофите се обелват и се нарязват на кубчета. Другата половина от лука и морковът се нарязват на ситно.
В олиото се запържва лукът и морковът до омекване. Бульонът се кипва, добавят се картофите и се варят 20 минути. Добавят се морковите и лукът и се вари още 5 минути. Добавя се киселецът и се вари още 4 минути.
Добавя се пилешкото месо, добавя се сол и черен пипер на вкус и супата се сваля от котлона. След 15 минути се сервира, като във всяка чиния се добавя нарязано твърдо сварено яйце и сметана.
Мусът от лапад е изискано и полезно предястие.
Необходими продукти: 20 грама желатин, 4 репички, 2 супени лъжици захар, половин супена лъжица сол, 2 връзки лапад, 250 милилитра заквасена сметана.
Начин на приготвяне: Лападът се измива и се нарязва. Вари се 2 минути в солена вода, отцежда се и се пасира. Желатинът се накисва в студена преварена вода. В тенджерка се наливат 50 милилитра студена вода, добавя се захарта и щипка сол.
Вари се до разтварянето на захарта. Сваля се от огъня и накиснатият желатин се добавя в горещия сироп и се бърка до разтварянето му.
Добавя се пюрето от лапад и се бърка. Сметаната се разбива. Купата с пюрето се слага на водна баня и се добавя по малко от сметаната, като се бърка. Като се добави цялата, се сваля от огъня.
Репичките се нарязват на тънки кръгчета. На дъното на формички за мус се нареждат по няколко кръгчета репички. Мусът се излива във формите, покрива се с прозрачно фолио и се оставя за 3 часа в хладилник. Сервира се обърнат върху чиния.
Коментари