Лападът е един от природните дарове на пролетта, който расте свободно у нас. Обикновеният лапад е многогодишно тревисто растение от семейство Лападови (Polygonaceae). Среща се с латинските наименования Rumex crispus; Rumex aquaticus; Rumex acetosella (киселец); Rumex alpinus; Rumex obtusifolius. Трябва да се разграничава от Змийския лапад (Arum maculatum L), който има доста полезни действия върху здравето, като противовъзпалително и обезболяващо действие, но все пак е отровна билка и от него се прилага само грудката.
Обикновеният лапад обаче се среща, както у нас, така и в по-голямата част от Европа и се отглежда най-вече като листен зеленчук. Вирее предимно в районите с умерен климат и се среща често като диворастящо. Лападът е близък родственик с киселеца (Rumex acetosa) – имат сходен вкус и голяма външна прилика.
История на лапад
Историята на това полезно растение може да проследим още от античността, когато за римските войски бил спасение срещу изгарящата ги жажда по време на военни походи. Самият Вергилий обявил, че лападът е задължителен за градината на редовия и порядъчен селянин, а Хораций го използвал доста често като слабително средство. Ацтеките наричали лапада "atlinan", което означава "майка му е водата", което е свързано с растенето му около потоците. Те също така го наричали "axixpatlic ztic", което означава "жълто уринарно средство", което се отнася до използването му като диуретик.
През Средновековието популярността на растението расте и то все по-често се включва в приготвянето на ястия. С годините в Западна Европа започват да се приготвят супи с лапад, както и изискани сосове, които се поднасяли с добре приготвени меса и рибни специалитети.
Видове лапад
Различават се между 150 и 200 вида лапад, но в нашата страна са известни едва 20. Най-често срещаните видове са обикновен, широколистен, майкопски и лионски.
Състав и полезни вещества на лапад
Лападът е една от ценните храни през пролетния сезон, от които не бива да се лишаваме и трябва да включваме редовно в менюто си. Той безспорно е един от най-здравословните зеленчуци наред с копривата, спанака заради голямото си разнообразие на витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати. Освен това лападът е без никакво наличие на мазнини, което го прави отличен за диетичното хранене.
Със своя химичен състав лападът редовно присъства в менюто на вегетарианците, защото успешно замества месото. В химичния състав на лапада може да открием витамините А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. Има щедри количества белтъчини, въглехидрати, флавоноиди, целулоза, дъбилни вещества, етерично масло, антрахинонови съединения, както и много минерални соли на желязото, калия, калция, натрия и фосфора.
В състава му влиза и ябълчна, оксалова и лимонена киселина. Ако редовно добавяте лапад, която приготвяте супи например, може да сте сигурни, че приемате достатъчно белтъчини. В половин чаша лапад се съдържат около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.
Избор и съхранение на лапад
Пресен и свеж лапад може да откриете през пролетта. Ако нямате възможност да си го наберете пресен от някоя поляна край воден канал, то по пазарите винаги ще намерите връзки лапад и на достъпна цена. Внимателно огледайте лапада преди да го купите – дали листата са свежи и крехки и дали няма загнили участъци по тях.
Само със свежите листа лапад може да сте сигурни, че полезните вещества и най-вече витамини са на 100 %. Колкото по-стар е зеленолистният зеленчук, толкова по-ниски нива на витамин С има в него. Веднага след откъсването количествата му започват да намаляват. Съхранявайте лапада най-много за денонощие преди да го употребите в долните разделения на хладилника.
Кулинарно приложение на лапад
След тежката храна през зимата, пролетта идва под ръка с лапада, за да донесе настроение, цвят и свежест в храната ни. Използвайте свежите листа на лапад за да приготвите различни чорби, супи и крем супи, сарми с лапад, сосове в съчетание с мирлизливи сирена например или просто на обикновена яхния с лапад. Еднакво добре се получават както ориз с лапад, така и картофи с лапад на фурна. Популярна у нас е баницата с лапад, както и приготвянето му с различни меса.
Ето една от любимите ни рецепти:
Агнешко печено със лапад
агнешко месо – около 1.3 кг; лапад - 1.5 кг; пресен лук - 3 връзки; зелен чесън -1 връзка; магданоз – 1 връзка пресен; джоджен - 1/2 връзка пресен; олио - 50-60 мл.
Начин на приготвяне: Мариновайте нарязаното агнешкото в смес от 150 мл водка/ракия, 50 мл соев сос, 1 ч.л. червен пипер и сол на вкус. Оставете за 1-2 часа. В тавата, в която ще печете сложете нарязаните лук, чесън, лапад с 300 мл вода, 50 мл ракия или вино и добавете агнешкото и малко олио. Покрийте с фолио и печете във фурната първо на 250 градуса, докато водата в тава заври, а след това слаба фурна още около 1.5 часа или повечко, ако агнето е по-възрастно.
Ползи от лапад
Похапвайки си лапад ние даваме на тялото си живителна сила и палитра от полезни микроелементи. Желязото в лапада превръща зеленчука в добро помощно средство при лечение на анемия, а антрахиноновите съединения оказват благоприятно действие при лениви черва. Като зеленолистен зеленчук, лападът е с богато съдържание на хлорофил, който доказано помага в борбата срещу рака.
От векове в народната медицина лападът се е прилагал лечебно и профилактично средство при диабет, заболявания на черния дроб, жлъчката и при затлъстяване. Макар, че лападът има способността да повишава апетита, той подобрява храносмилането и действа очистващо. Наред с това успява да понижи и кръвното налягане.
Подобно на змийския лапад и обикновеният, приложен с различни отвари, помага при възпалителни процеси в устната кухина. Има добро действие при колити, а счуканите и наложени върху проблемно място корени от лапад успокояват и лекуват обриви, лимфни отоци и циреи.
Вреди от лапад
Макар и полезен, лападът може и да предизвика известни проблеми при хора, които са склонни към образуване на камъни в бъбреците и в организма.
Както всичко останало и прекаляването с консумация на лапад може да доведе до неприятни последици - възпаление на стомашно-чревния тракт, а някои от страничните му ефекти са лека диария или редки изпражнения в някои случаи.
Опитайте и някоя от рецептите ни с лапад.
Коментари