С лапад могат да се приготвят вкусни и здравословни ястия и ордьоври. Много вкусно предястие са пръстчетата от лапад, които се приготвят лесно.
Необходими продукти: 2 връзки лапад, 100 грама кашкавал, олио за запържване, 50 грама магданоз, 1 яйце, 100 грама настърган пармезан и 150 грама галета.
Начин на приготвяне: Лападът и магданозът се измиват, подсушават и се нарязват на ситно. Слагат се в гевгир и се потапят за 10 секунди в кипяща, леко подсолена вода. След изваждането се оставя водата да се оттече.
Пармезанът се смесва с настъргания кашкавал и галетата. Една трета от сместа се добавя към зеленината и се разбърква. Яйцето се разбива с вилица.
Останалата кашкавалена смес се изсипва на домакинска дъска на равен слой. Подготвената зеленина се овалва в тази панировка във формата на „пръстчета”. След това се потапя в яйцето и отново в панировката. Запържва се в сгорещено олио за около 3 минути. Сервира се със свежа салата.
Мусът от лапад е много нежно предястие.
Необходими продукти: 20 грама желатин, 4 репички, 2 чаени лъжички захар, 1.5 чаени лъжички сол, 2 връзки лапад, 250 милилитра заквасена сметана.
Начин на приготвяне: Лападът се почиства и измива. В широка тенджера се кипва вода с малко сол.
Лападът се попарва във врящата вода за около 1 минута. Слага се в гевгир, за да се отцеди. В блендер или с пасатор се пасира до пюре. Желатинът се намокря със студена преварена вода.
В дълбок съд се наливат 50 милилитра вода, добавя се захарта и солта. Слага се на умерен огън на котлона до пълното разтваряне на захарта. След това се сваля от огъня и се добавя набъбналия желатин, бърка се до пълното му разтваряне, но без да кипва.
Тази смес се сипва към лападовото пюре и съдинката се слага на водна баня. Сипва се на три части предварително разбитата сметана, като при всяко сипване се разбърква добре. Сваля се от котлона.
Репичките се измиват, подсушават и се нарязват на тънки кръгчета. Нареждат се на дъното на формички за мус, като се застъпват и се заливат се с пюрето. Формите се покриват с фолио и се оставят в хладилник за 2-3 часа преди сервиране. Сервират се, като се обръщат, така че репичките да останат отгоре.
Сьомгата с лапад е изискано ястие, с което може да посрещнете гостите си.
Необходими продукти: бялата част на един стрък праз, 300 грама сьомга, сол на вкус, 3 супени лъжици сметана, риган и босилек на вкус, черен пипер, 1 връзка лапад, олио или зехтин за запържване, 1 лимон и копър за декориране.
Начин на приготвяне: Ситно нарязаният праз се запържва заедно с лапада. Рибата се осолява, слагат се подправките и се запържва в отделен тиган. Към лапада се добавя сметаната, сол, черен пипер и след 2 минути се сваля от котлона. Рибата се сервира със задушения в сметана лапад.
Коментари