Лападът е много актуален за сезона. Вкусен и лесен за приготвяне е, освен това съдържа редица витамини, полезни за човешкия организъм.
При неговото приготвяне обаче има няколко тънкости.
Първото правило при готвенето на лапад е да се маха средната жилка на самите листа, защото е горчива и жилава. След като вече сте нарязали лапада, идва ред и на втората тънкост - попарването. Попарването на лапада е задължително, защото по този начин пада отново горчивото и зеленото.
По принциплападът се попарва по следния начин: в тенджера сложете 1 чаена чаша да заври. Сложете вътре нарязания лапад и оставете така да ври около 10 минути. Прецедете и сложете нова вода.
Сега вече лападът ви е готов за готвене.
Можете да го сготвите с настъргани моркови и малко ориз вътре и накрая със застройка с яйце и кисело мляко, като супа от лапад. Може също така да го сготвите с фиде, доматено пюре и запръжка, приготвена с олио, червен пипер и брашно.
А може и да приготвите нещо набързо бързо в тавата с него, например лапад с яйца и сирене на фурна.
Можете да експериментирате, защото лападът го позволява.
Коментари