Лапачо

Лапачо (Lapacho)

Какво представлява лапачо

Лапачо (Lapacho), тахибо, пау дарко са наименования на един от многобройните видове чай, получен от кората на дърво с изключително твърда дървесина и невероятен състав. Наричат го също мравчено дърво поради интересната му история. Лечебните му свойства се простират върху широк диапазон от заболявания, което прави този чай световно известно лечебно средство.

Исторически сведения за дървото тахибо и неговите възможности

Тахибо е род цъфтящи растения от семейство Bignoniaceae. Родът се състои почти изцяло от дървета, но някои често са големи храсти. Няколко вида произвеждат дървен материал, но родът е известен най-вече с тези, които се култивират като цъфтящи дървета.

Името му е португалската дума за лук, което е подходящ термин, защото това дърво всъщност е било използвано от южноамериканските индианци за направата на ловни лъкове и е известно също като пау дарко.

Тахибо е вечнозелено дърво, чиито цветове са розови. Лечебната част на дървото е кората, особено вътрешната обвивка на кората, наречена флоема. Много компании използват цялата кора, която също съдържа мъртва дървесина, а това намалява активността на материала.

Химичен състав и полезни свойства на лапачо

Съдържанието на този продукт е наистина уникално в световен мащаб, което го причислява към супер храните с лечебни възможности.

Лапахол

Учените са идентифицирали два активни химикала в лапачо, а именно нафтохинони, по-специално лапахол и бета-лапахон. Тези химикали имат силата да убиват бактерии, гъбички, вируси и паразити. Те също така имат противовъзпалителни свойства при лечение на здравословни състояния като остеоартрит.

Лапахолът има голям потенциал в борбата срещу метастазите на рака, тоест разпространението на рак или други заболявания от един орган в друг. Метастазите са основният процес, отговорен за смъртта при пациенти с рак, и последните изследвания, включващи лапахол, са обещаващи.

Лапахолът се използва и заради неговите антиоксидантни и антимикробни ефекти, но някои изследвания показват, че високите дози от това съединение могат да доведат до опасни странични ефекти, като репродуктивна токсичност. Лапачо съдържа и друг химикал, наречен бета-лапахон, който също е вреден за вредните организми, подобно на лапахола.

Селен

Друг силен елемент на лапачо е селенът, антиоксидант, който премахва свободните радикали, които увреждат клетките и причиняват заболявания. Селенът е изключително жизненоважен минерал за човешкото тяло. Някои от предимствата на селена включват способността му да повишава имунитета, да участва в антиоксидантната активност, която предпазва тялото от увреждане и възпаление на свободните радикали и да играе ключова роля в задействането на метаболизма.

Консумацията на много естествен селен има положителни антивирусни ефекти и е от съществено значение за успешната мъжка и женска плодовитост и репродукция, плюс това намалява риска от рак, автоимунни заболявания и заболявания на щитовидната жлеза. Ниският статус на селен се свързва с повишен риск от смъртност, лоша имунна функция и когнитивен спад.

Бензоноиди и флавоноиди

Лапачо също съдържа съединения като бензоноиди и флавоноиди, които имат биологична активност, когато се консумират. Лапачо се използва като традиционна медицина от стотици години, като множество проучвания показват, че чаят ускорява зарастването на кожни рани и може да бъде полезен срещу стафилококови инфекции.

Екстрактите от дървото също могат да помогнат за намаляване на зачервяването и подуването. Много хора, които страдат от дерматит или розацея, могат да се възползват от локалното приложение на чай лапачо върху засегнатата област. С течение на времето възпалителният отговор на кожата се отпуска поради танините и лапахола в чая.

Лечебно приложение на чай лапачо

Храста на Лапачо

- Намалява болката

Изследванията показват, че чаят лапачо има силата естествено да намалява болката при пациенти с рак и други сериозни здравословни проблеми. Може да намали болката, свързана с няколко вида рак, особено рак на простатата, черния дроб или гърдата. Болката, дължаща се на артрит, намалява след консумация на чай лапачо;

- Борба с кандида

Лапачо помага на тялото да се бори с кандида по естествен път. Кандида, известна още като кандидоза, е често срещана гъбична инфекция, която може да доведе до много здравословни проблеми, от възпалено гърло до сериозни стомашни проблеми. Тялото обикновено произвежда гъбички в устата, вагината, ректума и храносмилателния тракт. В нормални количества е напълно безвреден, но ако естественият рН баланс на тялото е нарушен, симптомите на прекомерно количество кандида могат бързо да излязат извън контрол. Ако не се лекува, кандидозата отслабва имунната система, позволявайки на по-сериозни заболявания да атакуват тялото;

- Намалява възпалението

Свръхактивната имунна система води до наводняване на тялото със защитни клетки и хормони, които увреждат тъканите. Токсините от храната и околната среда се натрупват в тялото, което води до висока реактивност на имунната система, което от своя страна води до възпаление, стоящо в основата на повечето заболявания. Чрез намаляване на възпалението в тялото се избягват сериозни здравословни състояния като астма, артрит, болест на Крон, болест на Алцхаймер, рак, сърдечно-съдови заболявания, диабет, високо кръвно налягане, висок холестерол и болест на Паркинсон;

- Лекува язви

Язвите са нарушения, които се образуват в лигавицата на горната част на стомашно-чревния тракт. Когато се появят в стомаха, това се нарича стомашна язва. Ако се образуват в първата част на тънките черва, дванадесетопръстника, те се наричат дуоденални язви;

Пептичната язва започва, когато слабостта на стомашната или чревната лигавица позволява на киселината да създаде ерозия или болка. Язвите се причиняват от повишаване на стомашната киселина, причинено от стрес, лекарства, диета, тютюнопушене, алкохол или наличието на хеликобактер пилори, вид лоша бактерия. Най-честият симптом на язва е остра болка, утежнена от стомашната киселина, която влиза в контакт с язвата;

Лапачо може да лекува пептична язва при хора. Пептичните язви се отнасят до силна болка или язви в периметъра на корема или в първата част на тънките черва, наречена дванадесетопръстник. Това обикновено е резултат от дисбаланс на храносмилателните течности в стомаха и червата. Възниква инфекция и твърде много лоши бактерии водят до симптоми, включително остра болка, гадене, вътрешно кървене, киселини и подуване на корема;

- Борба с рака

Едно от най-известните предимства на чая лапачо е способността му да се бори с рака и да облекчава болката, причинена от рак. Проучванията показат, че бета-лапахон е основното съединение на чая, мощно съединение, което може да се добави към химиотерапията, особено при рак на простатата.

Противопоказания за използване на лапачо

Чай Лапачо

Когато се консумира чай лапачо в големи количества, може да бъде опасен и може да причини гадене, повръщане, диария, световъртеж и вътрешно кървене.

Жените, които са бременни или кърмят, не трябва да използват чай лапачо, тъй като няма достатъчно информация за тяхната безопасност.

Лапачо може да забави съсирването на кръвта и да попречи на лечението на хора с нарушения на кръвосъсирването, което може да увеличи шансовете за образуване на синини. Това също може да увеличи вероятността от кървене по време и след операцията. Трябва да се избягва употребата на лекарства за кръвосъсирване като антикоагуланти и подобни лекарства с лапачо.

Как се приготвя чай лапачо

Слагат се 2 супени лъжици кора в 4 чаши вряща вода.

Оставя се кората вън врящата вода за 20 минути.

Маха се от котлона и се оставя чаят да се охлади за един час.

Прецежда се.

Пие се в малки количества през целия ден или се използва за външна употреба.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

0
Общо гласували: 0
50
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен