Чували ли сте, че сега привържениците на здравословния начин на живот активно популяризират Джаму? В Бали тази напитка се пие на празен стомах сутрин преди духовни практики. А отскоро дори в някои ресторанти се сервира лечебната напитка с куркума, джинджифил и мед. Да разберем защо се вдигна такъв шум около стара индонезийска рецепта, каква е ползата от Джаму и как се приготвя.
С какво е полезна напитката Джаму
В Индонезия, особено на остров Бали, Джаму се пие от няколко века за подобряване на здравето: над 300 рецепти са известни на местните. Като лекарство се произвежда и под формата на таблетки и мехлеми. Въпреки това в кафенета и ресторанти напитката се появи сравнително наскоро. Туристи от САЩ и Европа веднага оцениха тръпчивата смес с билки, мед и куркума, а Сжамуто се превърна в тенденция в цял свят.
Куркумата му придава пикантен вкус, джинджифилът му придава острота, сокът от лайм - стипчивост, а медът го прави сладък. Проучванията потвърждават, че здравословната напитката помага за ободряване и борба с настинката.
Поради състава си напитката Джаму:
- Има противовъзпалителни, антибактериални и антивирусни свойства. Това се дължи на куркумина в куркумата и гингерола, който се съдържа в джинджифила;
- Бори се със свободните радикали – врагове на младостта и красотата. В това му помагат биологично активните съединения на куркумата - куркуминоиди;
- Предотвратява дехидратацията. Кокосовата вода, която също се съдържа в Джаму, е богата на калий, основният електролит, който поддържа тялото хидратирано;
- Насърчава лека загуба на тегло и подобрява функционирането на червата и стомашно-чревния тракт.
Как да си направим Сжаму у дома
Не е необходимо да отидете до Бали, за да опитате чудодейната напитка. Опитайте се да я приготвите сами. Ще имате нужда от:
- корен от куркума - 100 г
- корен от джинджифил - 50 г
- щипка черен пипер
- 1 лайм или лимон
- мед - 2 с.л.
- кокосова вода - 4 ч.ч.
Отстранете кожата от куркумата и джинджифила и ги нарежете на тънки филийки. Смесете в блендер с черния пипер и кокосовата вода. Разбийте, изсипете сместа в тенджера и оставете да заври.
Оставете напитката да вари половин час, след това изстискайте лимон в нея и добавете мед. Разбъркайте отново, прецедете и изсипете в стъклен съд.
По-често напитката Джаму се сервира охладена, с кубчета лед. При настинка обаче е по-добре да я пиете топла. Ако смятате, че напитката се оказва твърде пикантна, просто добавете малко вода към нея.
Привържениците на здравословния начин на живот съветват да пиете чаша напитка на празен стомах, за да подобрите храносмилането. Но по време на хранене не трябва да я пиете: богатата на вкусове напитка неутрализира вкуса на храната.
Съхранявайте приготвеното Джаму в херметически затворен стъклен съд в хладилника за не повече от седмица, в противен случай вече няма да е толкова вкусно и здравословно. И не забравяйте да разбърквате преди всяка употреба.
Коментари