Ароматният и апетитен вкус на гъбената супа се харесва на възрастни и на деца. Избирайки гъбите за супата, обръщайте внимание на външния им вид и миризма.
Хубавите и пресни гъби имат приятен, ярък, специфичен аромат. Всяка следа от странични миризми, особено на гниене и плесен, подсказват, че тези гъби съвсем не са пресни.
Задължително огледайте и пипнете гъбите, преди да ги купите. Свежите гъби трябва да са здрави, с равна матова шапка с бял цвят и лек кремав отенък.
Купените гъби трябва да се преработят колкото може по-бързо. Също като други гъби, безобидните на пръв поглед печурки, в резултат на неправилно съхранение натрупват токсини, които могат да предизвикат стомашни разстройства и дори отравяния.
С печурки може да се приготви много проста и бърза супа. В дълбока тенджера загрейте 2 супени лъжици олио, добавете две глави нарязан на дребно лук и задушете.
После добавете 500 грама печурки, нарязани на тънко, и запържете всичко до златисто. Сипете 1 литър зеленчуков или пилешки бульон и оставете да кипи 15 минути на среден огън.
Пет минути преди сваляне от котлона добавете 2 супени лъжици нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус. Сервирайте със сметана.
Друга лесна гъбена супа се приготвя с 800 грама добре измити печурки. Нарежете на дребно три глави лук и малко целина. В тенджера загрейте 2 лъжици олио, сложете лука, целината и гъбите и задушете за три минути.
Добавете 1 литър пилешки бульон и оставете да кипи 20 минути. Готовата супа охладете и пасирайте. Овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче и две супени лъжици бял вермут. Затоплете и сервирайте с крутони.
Можете да приготвите крем супа от печурки и броколи. Необходими са 200 грама пресни или замразени броколи, които трябва да сварите в литър вода. После ги отцедете и пасирайте.
Във водата, в която сте варили броколите, сипете 200 грама печурки и оставете да кипят 10 минути. Готовите гъби сложете в блендера при броколите, добавете 30 гр мазнина, 200 мл мляко, половин чаша от бульона, скилидка чесън, сол и бял пипер.
Пасирайте всичко до състояние на еднородна смес. Прелейте в тенджера и подгрейте супата, без да кипи. Преди сервиране добавете сметана и нарязан на ситно копър.
Коментари