Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Как да сготвим супа от гъби

Как да сготвим супа от гъби

Жана Г.Жана Г.
Новак
1k2k
Гъбена Супа

Ароматният и апетитен вкус на гъбената супа се харесва на възрастни и на деца. Избирайки гъбите за супата, обръщайте внимание на външния им вид и миризма.

Хубавите и пресни гъби имат приятен, ярък, специфичен аромат. Всяка следа от странични миризми, особено на гниене и плесен, подсказват, че тези гъби съвсем не са пресни.

Задължително огледайте и пипнете гъбите, преди да ги купите. Свежите гъби трябва да са здрави, с равна матова шапка с бял цвят и лек кремав отенък.

Купените гъби трябва да се преработят колкото може по-бързо. Също като други гъби, безобидните на пръв поглед печурки, в резултат на неправилно съхранение натрупват токсини, които могат да предизвикат стомашни разстройства и дори отравяния.

Супа от Гъби

С печурки може да се приготви много проста и бърза супа. В дълбока тенджера загрейте 2 супени лъжици олио, добавете две глави нарязан на дребно лук и задушете.

После добавете 500 грама печурки, нарязани на тънко, и запържете всичко до златисто. Сипете 1 литър зеленчуков или пилешки бульон и оставете да кипи 15 минути на среден огън.

Пет минути преди сваляне от котлона добавете 2 супени лъжици нарязан магданоз, сол и черен пипер на вкус. Сервирайте със сметана.

Друга лесна гъбена супа се приготвя с 800 грама добре измити печурки. Нарежете на дребно три глави лук и малко целина. В тенджера загрейте 2 лъжици олио, сложете лука, целината и гъбите и задушете за три минути.

Гъбена Крем Супа

Добавете 1 литър пилешки бульон и оставете да кипи 20 минути. Готовата супа охладете и пасирайте. Овкусете със сол, черен пипер, индийско орехче и две супени лъжици бял вермут. Затоплете и сервирайте с крутони.

Можете да приготвите крем супа от печурки и броколи. Необходими са 200 грама пресни или замразени броколи, които трябва да сварите в литър вода. После ги отцедете и пасирайте.

Във водата, в която сте варили броколите, сипете 200 грама печурки и оставете да кипят 10 минути. Готовите гъби сложете в блендера при броколите, добавете 30 гр мазнина, 200 мл мляко, половин чаша от бульона, скилидка чесън, сол и бял пипер.

Пасирайте всичко до състояние на еднородна смес. Прелейте в тенджера и подгрейте супата, без да кипи. Преди сервиране добавете сметана и нарязан на ситно копър.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest