Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»Какво да сготвим с гъби еноки

Какво да сготвим с гъби еноки

Какво да сготвим с гъби еноки

Дори да не сте гъбари по душа или пък да не обичате да похапвате ястия с гъби, то със сигурност знаете как изглеждат популярни гъби като печурките, сарнелите, челадинките, манатарките или пък гъбите кладница.

Вероятно сте чували и за по-нестандартните азиатски гъби шийтаке и майтаке, както и за мексиканските уитлакоче. Истинска новост обаче за вас биха представлявали гъбите еноки, които се предлагат на местните пазари съвсем от скоро.

Важно е преди да се захванете с готвенето на този продукт, да знаете какво представлява гъбата еноки, как се съхранява, консумира и сервира, като в края ще добавим и няколко конкретни рецепти.

Еноки е една от най-популярните гъби в японската кухня и азиатската кухня като цяло. Характеризира се с тънки дълги дръжки, завършващи с миниатюрни шапчици. Цветът на тези нежни гъби, които растат на гроздове може да варира от бяло и бледожълто до цвят охра. Вкусът им се определя от специалистите като деликатен и ненатрапчив, което прави подходящо приложението им в редица рецепти.

Когато решите да приготвяте ястия с еноки е добре да знаете, че е най-добре да го приготвите още същия ден, в който сте се снабдили с тях или най-късно в следващия ден- два. Добре е да ги съхранявате в хладилник (най-много до една седмица) в найлонов или хартиен плик с цел да не се допуска влага до тях. Има вариант и да ги замразите, но това значително ще развали вкусовите им качества.

Гъби еноки
Снимка: Yordanka Kovacheva

Елегантните гъби еноки са подходящи както за ежедневна консумация, така и за официални поводи. Идеални са за супи и салати, но могат също така да бъдат използвани и като добавка към яхния, да бъдат сварени, задушени, запържени или дори опечени.

Важно е преди да преминете към употребата на еноки да ги измиете добре под студена течаща вода, но без да ги накисвате. Разстелете ги върху кухненска хартия до пълното им изсъхване и едва тогава преминете към използването им в предвиденото от вас ястие.

Ето и нашите предложения за рецепти с употребата на гъби еноки, но истината е, че с тях спокойно можете да развихрите въображението си.

Гъби еноки, увити в бекон

Поради факта, че гъбите еноки имат много дълги стебла, те са особено подходящи за увиване. Разделете стъбълцата на няколко снопчета като отрежете най-долната им част. Увийте ги в бекон, без да добавяте никакви подправки. Подобно на всички останали гъби, те ще попият аромата на бекона. Запечете ги в оребрен тиган без да използвате мазнина и ги поднесете с резенчета лимон или лайм.

Еноки по китайска рецепта

Китайска рецепта с гъби еноки

Нарежете 1-2 чушки и пилешко филе на тънки ивици и го запържете в уок заедно с черен пипер, сол и малко сусам и сурови фъстъци. Добавете към вече добилото златист цвят пилешко месо и нарязано на ивици зеле бок чой, а накрая и нарязаните еноки, към които добавите и соев сос на вкус. Отделно сварете китайски нудели според упътването на производителя им и ги прибавете към всички останали продукти в уока. След 2-3 мин ястието е готово за сервиране.

Гъби еноки с говеждо месо

Китайско с еноки и телешко

Говеждото месо се нарязва на дребни парчета и се маринова в оризов оцет за 2-3 часа. Първоначално се запържва в растителна мазнина, като му се добавя сол и черен пипер и се оставя на слаб огън до пълното му омекване.

Отстранете месото от уока и в същия съд заедно с още малко оцет и мазнина добавете малините и гъбите еноки. Когато те се запържат, върнете месото в съда, оставете ястието да къкри, след което то е готово да бъде поднесено. Естествено заедно с купички току-що сварен жасминов ориз и зеленчуци по избор.

В заключение ще добавим, че независимо в какви рецепти сте решили да включите гъбите еноки, към тях пасва най-добре лекото бяло вино (като совиньон блан или ризлинг) или в краен случай леко червено вино, като кианти или божоле. Наздраве и добър апетит!

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest