Баодзъ, по-известен у нас като Паучи, е азиатки тестен специалитет, който е много разпространен в Китай. Приготвя се от варено тесто и плънка, състояща се от месо (телешко, пилешко) и зеленчуци (праз, лук).
Паучитата напомнят много на пелмените, популярни в Русия, Украйна, Полша, но са малко по-големи. Предлагат се в много от ресторантите за азиатска кухня и най-вече в заведенията за китайска бърза закуска.
Ако имате възможност да опитате баодзъ, задължително го направете. А ако искате да пренесете Азия у дома, можете да го направите с тази лесна рецепта за домашни паучита.
Необходими продукти: 300 г пшенично брашно, 3 с.л. суха мая, 2 щ. хималайска сол, 1 с.л. захар, 150 мл топла вода, 1 с.л. олио, 300 г пилешко месо, 1 стрък праз, 200 г кисело зеле, 1 с.л. соев сос, 2 скилидки чесън, 1 с.л. сусамово олио.
Начин на приготвяне: В купа поставяме брашното, правим кладенче и слагаме сухите съставки – мая, сол, захар. Добавяме олиото и водата. Започваме да месим и ако има нужда, капваме още малко вода. Когато получим гладко и еднородно тесто, го поставяме в купа, докато бухне добре.
Междувременно приготвяме пълнежа за паучитата. Наситняваме праза и го задушаваме с сусамово олио. Добавяме към него пилешкото, нарязано на кубчета, киселото зеле, чесъна. Задушаваме до омекване на продуктите, като накрая добавяме и соев сос. Махаме плънката от котлона.
Връщаме се към втасалото тесто, от което късаме малки топчета. С пръсти ги подръпваме, за да станат на кръгли питки и в средата на всяка от тях поставяме от плънката. Загъваме тестото, така че да се получат топчици. Тях варим на пара. Обикновено паучитата стават готови за не повече от 10 минути.
Коментари