Зеленчуковите ястия, приготвени на микровълнова фурна, са вкусни и се приготвят бързо. Максималното време за печене на блюдата е не повече от 30 минути при 600 вата.
Картофено суфле със зеленчуци
Необходими продукти за 4 порции: 500 г картофи, 1 глава кромид лук, 150 г праз, 400 гр изпържена на парченца наденица, сол, черен пипер, 150 гр замразен грах (или от консерва), 150 г замразени моркови, 2 супени лъжици масло или маргарин, 250 мл. зеленчуков или месен бульон, 2-3 супени лъжици ситно нарязан магданоз, 100 г настърган кашкавал.
Обелете картофите и ги нарежете на малки колелца. Разбъркайте ги с малко сол, смления черен пипер и ситно нарязания магданоз. Нарежете праза на тънки кръгчета, а лука – на ситно.
Намажете с масло по-дълбок съд, подходящ за микровълнова фурна. Наредете на дъното половината от картофите. Разбъркайте граха, морковите, лука и изпържените наденички и изсипете всичко върху картофите. Покрийте ги отгоре с останалите картофи и печете ястието 8–10 минути при 600 вата.
Извадете съда от фурната. Залейте с бульона, наредете отгоре останалото масло и поръсете с настъргания кашкавал. Печете още 10–15 минути при 450 вата. Поднесете суфлето топло.
Моркови с шампанско
Необходими продукти за 4 порции: 1 глава лук, 600 г моркови, 100 г праз, 2 супени лъжици масло или маргарин, 1 чаша шампанско, смлян бял пипер, 1 щипка захар, 1 щипка настъргано индийско орехче, 2-3 супени лъжици течна сметана, 2-3 супени лъжици нарязани листа от целина.
Нарежете лука на малки кубчета. Изчистете, измийте и подсушете морковите, нарежете ги на тънки колелца. Изчистения праз се нарязва на лентички. Маслото или маргарина, заедно със зеленчуците се поставят в съд, подходящ за микровълнова фурна.
Добавя се шампанското и се подправя със сол, пипер, захар и индийско орехче. Ястието се готви 12-15 минути при 600 вата. Накрая се добавя течната сметана. По желание се поднася с нарязана целина.
Коментари