На жар се приготвят не само вкусни пържоли и наденички, но също така могат да се приготвят зеленчукови, рибни и пилешки специалитети.
Маринованите зеленчуци на жар са много вкусни. Необходими продукти: 1 килограм зеленчуци по избор: патладжани, няколко глави лук, тиквички, чушки, чесън, десетина печурки, 40 милилитра зехтин, 2 лимона, 2 глави червен лук, 5 супени лъжици балсамов оцет, 5 супени лъжици винен оцет, 2 дафинови листа, 10 зърна черен пипер, сол и розмарин на вкус.
Зеленчуците, освен чесъна и червения лук, се нарязват на кръгчета. Пекат се на жар, като предварително се напръскат с малко зехтин. Като се запекат от едната страна, се обръщат и отново се напръскват със зехтин.
Вадят се в голяма чиния, поръсват се с нарязания на ситно чесън, и се заливат още горещи с марината. Тя се приготвя от нарязания червен лук, изстисканите лимони, дафиновия лист, балсамовия и винения оцет и черният пипер. След като престоят 3 часа в маринатата, зеленчуците се слагат в хладилник и се сервират охладени, поръсени със сол и розмарин.
Аспержите, увити в бекон и изпечени на жар, са за дните, когато ви се хапва нещо по-различно. Необходими продукти: 300 грама аспержи, 200 грама бекон, нарязан на ленти, зехтин за напръскване, едра сол, чесън на прах, черен пипер, пармезан за поръсване.
Аспержите се измиват и се отрязва по-грубия им край. Напръскват се със зехтин, поръсват се със смес от сол, черен пипер. Всяка аспержа се увива в лента бекон и се пече на жар пет минути, обръща се и отново се пече. Беконът се запича, а аспержите омекват. Преди сервиране се поръсват с пармезан.
Пилешкото филе на жар е за феновете на по-леките меса. Необходими продукти: 1 килограм пилешко филе, 2 глави лук, 1 лимон, 1 кофичка кисело мляко, куркума, черен пипер и сол на вкус.
Пилешкото филе се измива и се подсушава. Нарязва се на едро, лукът се нарязва на дребно. От лимона се изтисква сокът. Филето се смесва с лука, лимоновия сок, солта и подправките. Всичко се полива с киселото мляко и се оставя за 6 часа в хладилника. Вади се от хладилника и се пече до готовност от двете страни.
Изискано ястие са гъбите със сьомга и бекон на жар. Необходими продукти: 200 грама филе от сьомга, десетина печурки, 20 тънки ленти бекон, сол, черен пипер и чесън на прах на вкус.
Сьомгата се нарязва на малки парченца, посолява се, овкусява се с подправки и се оставя за десет минути.
Печурките се почистват от пънчетата и се посоляват. Във всяка печурка се слагат парченца риба, обвиват се на кръст с две ленти бекон и се пекат по 4 минути от всяка страна.
Коментари