Gotvach.bg»Статии»Какво да сготвя»В сезона на черешите: Вижте най-вкусните специалитети със сочния плод

В сезона на черешите: Вижте най-вкусните специалитети със сочния плод

Кристина ЧерниковаКристина Черникова
Администратор
97516
Брауни с череши
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л-21%
Качество без компромис:
Двойна тенджера за кускус и ориз - 26см, 10л
94.00 лв.
74.26 лв.

Отново е най-хубавото време от годината – в сезона на сочните и безкрайно вкусни череши сме. Тези дребни плодчета са любими на всички членове от семейството и дори най-малките ги похапват с голямо удоволствие.

Черешите са и сред най-полезните плодове. Те са източник на витамин А, витамин С, витамин В4, калий, калций, магнезий, фосфор, натрий и други полезни микроелементи.

Вкусните плодчета подобряват съня, подпомагат отслабване, участват в борбата с различните инфекции в тялото, забавят преждевременното стареене, нормализират кръвното налягане, грижат се за добрата памет и улесняват храносмилането. За диетата с череши казват пък, че топи килцата.

Черешите са богати на антоцианини, растителни съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са отговорни за техния тъмночервен оттенък.

Черешите съдържат други полифеноли с антиоксидантни свойства, витамини, а изследванията показват, че плодът може ефективно да помогне за намаляване на оксидативния стрес, който е свързан със стареенето и болестите.

Най-лесният начин да се насладите на сладките и полезни череши е да ги ядете като лека закуска, току-що извадени от хладилника, като внимавате да премахнете костилките и дръжките, преди да ги погълнете.

Кортни Дарса, RDN, CDCES, сертифициран специалист по лечение на диабет и образование в Ню Йорк, препоръчва комбинирането на череши с ядки за комбинация от фибри, протеини и мазнини, която засища. Нещо повече, витамин С в черешите ще помогне на тялото ви да усвои по-добре желязото в ядките, казва тя.

Ако сезонът на черешите е отминал, можете да се насладите на сладки череши, като ги купите замразени. Изсипете малко в малка купа и ги изяжте като замразени горски плодове. Можете също така да приготвите замразени череши в сос без добавена захар към сладолед, кисело мляко, палачинки със сладко от череши и дори месо (като пилешко или свинско).

Има толкова много вкусни начини да се насладите на череши в предястия, основни ястия, гарнитури, закуски и десерти (разбира се).

Просто черешите наистина имат уникални кулинарни качества. Те се похапват в свежо състояние или се добавят в различни сладкиши и търпят термична обработка.

Вижте най-изкусителните специалитети с череши в галерията ни, сред които:

- сладкиши с череши;

- пай с череши;

- и десерти с череши.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3
50
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Тази статия още не е коментирана. Бъди първият, който ще остави коментар към нея:Анонимен