Отново е най-хубавото време от годината – в сезона на сочните и безкрайно вкусни череши сме. Тези дребни плодчета са любими на всички членове от семейството и дори най-малките ги похапват с голямо удоволствие.
Черешите са и сред най-полезните плодове. Те са източник на витамин А, витамин С, витамин В4, калий, калций, магнезий, фосфор, натрий и други полезни микроелементи.
Вкусните плодчета подобряват съня, подпомагат отслабване, участват в борбата с различните инфекции в тялото, забавят преждевременното стареене, нормализират кръвното налягане, грижат се за добрата памет и улесняват храносмилането. За диетата с череши казват пък, че топи килцата.
Черешите са богати на антоцианини, растителни съединения с антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, които са отговорни за техния тъмночервен оттенък.
Черешите съдържат други полифеноли с антиоксидантни свойства, витамини, а изследванията показват, че плодът може ефективно да помогне за намаляване на оксидативния стрес, който е свързан със стареенето и болестите.
Най-лесният начин да се насладите на сладките и полезни череши е да ги ядете като лека закуска, току-що извадени от хладилника, като внимавате да премахнете костилките и дръжките, преди да ги погълнете.
Кортни Дарса, RDN, CDCES, сертифициран специалист по лечение на диабет и образование в Ню Йорк, препоръчва комбинирането на череши с ядки за комбинация от фибри, протеини и мазнини, която засища. Нещо повече, витамин С в черешите ще помогне на тялото ви да усвои по-добре желязото в ядките, казва тя.
Ако сезонът на черешите е отминал, можете да се насладите на сладки череши, като ги купите замразени. Изсипете малко в малка купа и ги изяжте като замразени горски плодове. Можете също така да приготвите замразени череши в сос без добавена захар към сладолед, кисело мляко, палачинки със сладко от череши и дори месо (като пилешко или свинско).
Има толкова много вкусни начини да се насладите на череши в предястия, основни ястия, гарнитури, закуски и десерти (разбира се).
Просто черешите наистина имат уникални кулинарни качества. Те се похапват в свежо състояние или се добавят в различни сладкиши и търпят термична обработка.
Вижте най-изкусителните специалитети с череши в галерията ни, сред които:
- пай с череши;
- и десерти с череши.
Коментари