Лятото е сезонът на изобилието на различни плодове и зеленчуци, които зимата не могат да бъдат намерени навсякъде. За това ние българите, а и не само българите, сме свикнали да си правим различна зимнина или просто да си замразим плодове или зеленчуци във фризера.
В този съвет ще поговорим за това кои зеленчуци могат да бъдат замразени, как да се замразят и колко време могат да издържат във фризера.
Кои зеленчуци могат да бъдат замразени
- репички, ряпа;
- почти всички видове зеле;
- лук, чесън;
- картофи, тиква;
- зелен грах, зелен боб;
- моркови, цвекло;
- целина, киселец;
- тиквички, чушки;
- домати, патладжани;
- ревен, хрян и др;
За да можете да се възползвате от полезните свойства и вкусовите качества на зеленчуците, е добре да спазвате някои от следните правила при тяхното замразяване:
1. Когато купувате зеленчуци, по тях не трябва да има никакви следи от гниене и да не са наранени;
2. За да могат да издържат по-дълго време, се препоръчва някои от зеленчуците предварително да се бланшират, за да се премахнат микробите, ако има такива, както и да се преустанови процесът на гниене, ако има такъв. Важно е да се знае също, че веднага след като се бланшират, трябва да се шокират в ледена вода, за да се спре процесът на готвене;
3. Задължително е да използвате само такива ножове за рязане, които са стерилни;
4. Когато слагате зеленчуците в торбички или кутии, задължително трябва да лепнете етикет с датата на замразяване.
А със замразените зеленчуци може да приготвите вкусотии като:
- пиле със зеленчуци;
- гарнитура от зеленчуци;
- зеленчукови гювечета.
Коментари