Gotvach.bg»Съвети»Кои зеленчуци могат да се замразяват?

Кои зеленчуци могат да се замразяват?

Кои зеленчуци могат да се замразяват?

Лятото е сезонът на изобилието на различни плодове и зеленчуци, които зимата не могат да бъдат намерени навсякъде. За това ние българите, а и не само българите, сме свикнали да си правим различна зимнина или просто да си замразим плодове или зеленчуци във фризера.

В този съвет ще поговорим за това кои зеленчуци могат да бъдат замразени, как да се замразят и колко време могат да издържат във фризера.

Кои зеленчуци могат да бъдат замразени

- репички, ряпа;

- почти всички видове зеле;

- лук, чесън;

- картофи, тиква;

- зелен грах, зелен боб;

- моркови, цвекло;

- целина, киселец;

- тиквички, чушки;

- домати, патладжани;

- ревен, хрян и др;

За да можете да се възползвате от полезните свойства и вкусовите качества на зеленчуците, е добре да спазвате някои от следните правила при тяхното замразяване:

1. Когато купувате зеленчуци, по тях не трябва да има никакви следи от гниене и да не са наранени;

2. За да могат да издържат по-дълго време, се препоръчва някои от зеленчуците предварително да се бланшират, за да се премахнат микробите, ако има такива, както и да се преустанови процесът на гниене, ако има такъв. Важно е да се знае също, че веднага след като се бланшират, трябва да се шокират в ледена вода, за да се спре процесът на готвене;

3. Задължително е да използвате само такива ножове за рязане, които са стерилни;

4. Когато слагате зеленчуците в торбички или кутии, задължително трябва да лепнете етикет с датата на замразяване.

А със замразените зеленчуци може да приготвите вкусотии като:

- пиле със зеленчуци;

- гарнитура от зеленчуци;

- ориз със зеленчуци;

- зеленчукови гювечета.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати